Go Back

Jojokaka med pistagekräm och lemon curd.

Ingredienser

Jojokaka med pistagekräm och lemon curd.

  • 12 dubblakakor eller 24 ofyllda kakor

Mandel & pistagekakor:

  • 300 g riven mandelmassa
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 1 dl hackade pistagenötter
  • ½ dl hackade pistagenötter till garnering
  • 1 dl vit choklad pellets + lite extra pistage

Lemon curd

  • 1 1/2 dl citronjuice
  • Rivet skal från 1 citron
  • 2 hela ägg
  • 2 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 50 g kallt smör i kuber

Pistagesmörkräm

  • ½ dl pistagekräm Gridellis = asgod
  • 200 g naturell färskost
  • 1 dl florsocker
  • 25 g rumsvarmt smör

Instruktioner

Gör så här!

  • Börja med din lemon curd. Vispa ihop alla ingredienser förutom smöret i en metall eller glasbunke och ställ över ett vattenbad. Rör hela tiden tills du din curd börjar tjockna eller når 83 grader. (Den här är en lite lösare variant) Ta av från plattan och sila av med finmaskig sil, rör i smöret tills det gått in i krämen helt. Plasta direkt mot curden och ställ i kylen minst en timma. Häll sen upp i en spritspåse.
  • Klä två plåtar med bakplåtspapper, sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 grader vanlig) Riv mandelmassan på det grövsta, rör ihop med äggvita och strösocker i en bunke tills du har en jämn smet. Häll ner hackade pistagenötter och rör om försiktigt. Badda händerna i vatten och rulla till en boll, lägg direkt på plåten. Jag väger dom första bollarna till 25g sen gör jag resten lika stora. Upprepa tills du har 24st, 12 st på varje plåt då dom får gott om utrymme att växa i ugnen. Strö över pistage och grädda i ca 12-15 minuter, tills dom fått fin färg. När kakorna fortfarande är varma strör du över vit choklad och lite mer pistage. Låt svalna helt innan du försiktigt lossar dom från pappret.
  • Vispa ihop pistagesmörkrämen, ös ner allt i en bunke och vispa snabbt ihop. Häll ner i en spritspåse med rund tyll.

Montering

  • Placera ut kakorna på ett fat och vänd på hälften, spritsa en ring med pistagesmörkräm på botten. Fyll hålet med lemon curd. Tryck försiktigt på en kaka på toppen så du får fina dubbla kakor med smarrig fyllning i! Ställ in i kylen en stund innan servering.