Pepparkaksbrownie med kolasås, vaniljglass och extra flingsalt såklart! Ja och det är lite ingefära i kolasåsen med för lite extra punch! Jag har ju svårt för att hålla mig helt till recepten..
Sicken vinnare alltså! Bjöd mina kollegor i studion, familjen och skickade med resterna till min mans jobb. Den fick tyst på alla och det betyder en jäkla god kaka! Håller folk käft och sträcker sig efter en andra tugga innan dom tuggat ur första då är det BRA!
Här har du receptet till mina pepparkakor men du kan såklart köpa färdiga peppisar med! Jag körde på färdig vaniljglass men kötta på om du pallar och slunga ihop en glass.
Pepparkaksbrownie med kolasås
Ingredienser
Brownie
- 200 g smör
- 2 dl strösocker 180g
- 1 dl brunt farinsocker strö, 75g
- 1 ½ dl kakao 60g
- 1 tsk salt
- 1 msk vaniljsocker
- 3 ägg
- 1 ½ dl vetemjöl 90g
- 2 tsk flingsalt
- 1 msk pepparkakskrydda
Ett gäng färdiga pepparkakor
Kolasås med ingefära
- ½ dl glukos 70g ljus sirap funkar också
- 1 3/4 dl strösocker 160g
- 1 1/2 dl vispgrädde 150g
- 45 g tärnat smör
- ½ – 1 tsk malen ingefära smaka av
- Flingsalt efter smak
Tillbehör
- Flingsalt
- Vaniljglass
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 160 grader (varmluft) och klä en springform (cirka 23cm) med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull, häll i socker, kakao, pepparkakskrydda, salt och vaniljsocker, blanda ihop. Rör ner ett ägg i taget, tillsätt mjölet och blanda till en jämn smet.
- Häll ner smeten i formen och placera ut pepparkakorna, tryck till lite lätt. Grädda i cirka 18 – 20 minuter.
- Passa på att göra kolasåsen när kakan gräddas.
- Värm upp glukos i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret i tre omgångar och rör försiktigt tills du har en härligt gyllenbrun karamell. Tillsätt även grädden i tre omgångar, rör hastigt ihop och räkna med att det fräser till, allt är precis som det ska vara. Smaksätt med ingefära.
- Ta bort kastrullen från värmen, lägg i smörkuber och flingsalt, rör ihop tills kolasåsen blir blank och fin. Låt svalna.