Go Back

Pepparkaksbrownie med kolasås

Portioner 10 bitar

Ingredienser

Brownie

  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker 180g
  • 1 dl brunt farinsocker strö, 75g
  • 1 ½ dl kakao 60g
  • 1 tsk salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl vetemjöl 90g
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 msk pepparkakskrydda

Ett gäng färdiga pepparkakor

    Kolasås med ingefära

    • ½ dl glukos 70g ljus sirap funkar också
    • 1 3/4 dl strösocker 160g
    • 1 1/2 dl vispgrädde 150g
    • 45 g tärnat smör
    • ½ - 1 tsk malen ingefära smaka av
    • Flingsalt efter smak

    Tillbehör

    • Flingsalt
    • Vaniljglass

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 160 grader (varmluft) och klä en springform (cirka 23cm) med bakplåtspapper.
    • Smält smöret i en kastrull, häll i socker, kakao, pepparkakskrydda, salt och vaniljsocker, blanda ihop. Rör ner ett ägg i taget, tillsätt mjölet och blanda till en jämn smet.
    • Häll ner smeten i formen och placera ut pepparkakorna, tryck till lite lätt. Grädda i cirka 18 - 20 minuter.
    • Passa på att göra kolasåsen när kakan gräddas.
    • Värm upp glukos i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret i tre omgångar och rör försiktigt tills du har en härligt gyllenbrun karamell. Tillsätt även grädden i tre omgångar, rör hastigt ihop och räkna med att det fräser till, allt är precis som det ska vara. Smaksätt med ingefära.
    • Ta bort kastrullen från värmen, lägg i smörkuber och flingsalt, rör ihop tills kolasåsen blir blank och fin. Låt svalna.

    Servera din brownie med vaniljglass, flingsalt och kolasås! BEROENDEFRAMKALLANDE dock!