Sätt ugnen på 160 grader (varmluft) och klä en springform (cirka 23cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull, häll i socker, kakao, pepparkakskrydda, salt och vaniljsocker, blanda ihop. Rör ner ett ägg i taget, tillsätt mjölet och blanda till en jämn smet.
Häll ner smeten i formen och placera ut pepparkakorna, tryck till lite lätt. Grädda i cirka 18 - 20 minuter.
Passa på att göra kolasåsen när kakan gräddas.
Värm upp glukos i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret i tre omgångar och rör försiktigt tills du har en härligt gyllenbrun karamell. Tillsätt även grädden i tre omgångar, rör hastigt ihop och räkna med att det fräser till, allt är precis som det ska vara. Smaksätt med ingefära.
Ta bort kastrullen från värmen, lägg i smörkuber och flingsalt, rör ihop tills kolasåsen blir blank och fin. Låt svalna.