Saffranstryffel med passionsfrukt och chili är och förblir en av de bästa tryfflarna jag ätit. Den är söt, den är syrlig, den är het! Inte ett dugg krånglig att göra och noll kladd då den spritsas ut istället för att rullas.
Skall du servera på ett gottebord skulle jag rekommendera att spritsa direkt på en liten sked, fint sätt att servera och smidigt för dig som kan preppa i god tid. Gästerna kommer stoppa in skeden i kakhålet på noll sekunder. Tänk på att ta fram direkt från kylen innan servering.
Jag tog fram receptet till Skärgårdshotellet på Hönö som ville ha lite goda recept till sitt gottebord. Du kan absolut ha den här tryffeln som en komponent till nyårsdesserten, kanske en chokladpudding?
Saffranstryffel med passionsfrukt och chili
Ingredienser
Tryffel
- 70 g passionsfruktspuré ca 4st passionsfrukter, finns frysta passionskuber vid frysta bär
- 1 msk glykos eller honung
- 1 1/4 dl vispgrädde 125g
- ½ g saffran 1pkt
- 1 röd chili
- 300 g vit choklad
- 50 g rumsvarmt smör
- Ev. chilipulver att pudra över
Instruktioner
Gör så här!
- Hacka röd chili, om den är klen i smaken ta med fröna. Koka upp grädde med urgröpt passionsfrukt, chili, saffran och glukos, låt sjuda några minuter, det skall inte stormkoka.
- Hacka chokladen och häll ner i en bunke tillsammans med smöret. Sila den varma grädden över chokladen låt vila 1 minut. Rör om med slickepott tills chokladen och smöret smält helt och du har en blank ganache. Du kan även mixa med en stavmixer, se till att inte släppa in för mycket luft.
- Plasta direkt mot ytan och låt stelna i rumstemperatur, ca 3 – 5 timmar. Häll ner tryffelsmeten i en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut tryfflar på ett bakplåtspapper, ställ i kylen i minst en timma men gärna över natten.
- Tips!
- Pallar ni så spritsa ner tryffeln direkt i knäckformar, det kan slita på tålamodet men värt vid servering. Otroligt fint att spritsa direkt på en tesked.
Mums! Kan man använda den som tårtdekoration? Eller blir den rinnig i rumstemp?
Hundra procent! Jag har en grym tårta med liknande även som fyllning. / Linn