Jag älskar ju semlor, det är ingen nyhet. Men härom dagen fick jag en snilleblixt och bakade semmelgrottor med min yngste son. Spröd kardemummamördeg, mandelmassa med en gnutta punsch och lättvispad grädde. Vad kan gå fel? Semmelgrottor känns som rätt namn tror jag, grottsemlor låter lite för grovt va?
Det blir alltid väldigt hysteriskt kring dessa ”bakverks dagar”. Semmeldagen måste väl vara årets mest hysteriska bakdag ändå? Alla flöden exploderar av olika varianter. Jag sitter inte och funderar på att hitta nya sorter utan gör det som ploppar upp och det jag själv är sugen på. Så jag stör mig lite på mig själv att jag ändrar semlan då jag är en tråkmåns som vill ha den klassisk. Men gudars vad god den här blev. Jag tog en på stående fot direkt efter jag hade fotat. Tog ovanligt lite bilder och det var nog suget som sa -Äsch du är klar, ta en NU!
Perfekt att ta fram grottorna ur frysen och göra när suget faller på! Mandelmassan kan ju varieras i oändlighet, testa pistage istället för mandel och riv i lite citronskal. Lovar att det skulle bli succé!
Semmelgrottor
Ingredienser
kardemummamördeg:
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 1/4 dl socker
- ca 5 dl vetemjöl
- 3 tsk vaniljsocker
- drygt 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 1-2 tsk kardemumma stött
- 50 g riven mandelmassa kan uteslutas
Mandelmassa
- 200 g mandel med skal
- 2 dl florsocker
- 2 st äggvitor
- 1-2 tsk flaggpusch
- 1 nypa salt
Garnering
- 3 dl vispgrädde
- 1 nypa socker
- Kardemumma, stött
Bra att ha:
- Citruspress i trä
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
- Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt.
- Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg. Tillsätt kardemumma och riven mandelmassa. Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
- Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar. Funkar även i små pappers kakformar.
- Mjöla citruspressen och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket mandelmassa. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, ställ in i kylen eller frysen om du kan tills kakorna blivit ordentligt kalla. Då håller dom formen bättre under gräddning.
- Ta ut från kylen och grädda i mitten av ugnen i ca 15-18 minuter. Låt kakorna svalna i formen.
Mandelmassa
- Mixa mandeln fint och tillsätt florsocker, mixa igen. Mixa ner äggvitan och salt, mixa till en jämn massa. Smaksätt med pusch efter eget tycke. Häll i massan i en spritspåse.
Garnering
- Vispa grädden med lite socker tills du har en lättvispad men spritsbar grädde, häll ner i en spritspåse med valfri tyll.
- Spritsa på en rejäl klick med mandelmassa på grottorna, spritsa sen på grädde och strö över kardemumma.
Tips!
- Vill du piffa lite extra så rosta mandelflagor och strö över. Du kan ju även byta ut mandeln mot pistage, hasselnötter, pumpafrön.. ja du fattar det finns ingen hejd på varianter till ”mandelmassa”!