Go Back

Semmelgrottor

En semmelhybrid. Spröd kardemummagrotta, mandelmassa med punsch och lättvispad grädde.
Portioner 24 st

Ingredienser

kardemummamördeg:

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 1/4 dl socker
  • ca 5 dl vetemjöl
  • 3 tsk vaniljsocker
  • drygt 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1-2 tsk kardemumma stött
  • 50 g riven mandelmassa kan uteslutas

Mandelmassa

  • 200 g mandel med skal
  • 2 dl florsocker
  • 2 st äggvitor
  • 1-2 tsk flaggpusch
  • 1 nypa salt

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 nypa socker
  • Kardemumma, stött

Bra att ha:

  • Citruspress i trä

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
  • Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt.
  • Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg. Tillsätt kardemumma och riven mandelmassa. Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
  • Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar. Funkar även i små pappers kakformar.
  • Mjöla citruspressen och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket mandelmassa. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, ställ in i kylen eller frysen om du kan tills kakorna blivit ordentligt kalla. Då håller dom formen bättre under gräddning.
  • Ta ut från kylen och grädda i mitten av ugnen i ca 15-18 minuter. Låt kakorna svalna i formen.

Mandelmassa

  • Mixa mandeln fint och tillsätt florsocker, mixa igen. Mixa ner äggvitan och salt, mixa till en jämn massa. Smaksätt med pusch efter eget tycke. Häll i massan i en spritspåse.

Garnering

  • Vispa grädden med lite socker tills du har en lättvispad men spritsbar grädde, häll ner i en spritspåse med valfri tyll.
  • Spritsa på en rejäl klick med mandelmassa på grottorna, spritsa sen på grädde och strö över kardemumma.

Tips!

  • Vill du piffa lite extra så rosta mandelflagor och strö över. Du kan ju även byta ut mandeln mot pistage, hasselnötter, pumpafrön.. ja du fattar det finns ingen hejd på varianter till "mandelmassa"!