Mat

Het shakshuka med fetaost

0 röster

Jag tog fram en kryddig shakshuka i samarbete med Sundqvist och deras supersnygga stekpannor från Scanpan som produceras i Danmark. Stekpannorna från serien Maitre D’ är uppbyggda för att ge en väldigt bra och effektiv värmespridning. Sen att dom är supersnygga gör ju inte saken värre.

Shakshuka är en lyxigare variant på vardagsmat, ni vet när tiden är knapp men du vill inte göra avkall på smaken eller kvalitén. Så rent krass när snabbmakaronerna inte kallar på dig. Jag älskar shakshuka och gör det lite väl ofta kanske. Det är enkelt att variera med kryddor och såklart kan du ha andra grönsaker än paprika. Lite restfest helt klart!

Så snygg att servera direkt på bordet.

Shakshuka med röd och grön paprika, jag gillar att dels hacka i mindre bitar men även lite större skivor. Rätten får en annan struktur men också mer smakvariation. Mjukare paprika smakar inte samma som lite mer al dente, sen att blanda röd paprika som är lite sötare med grön som är lite mer besk blir löjligt gott ihop.

Visst vill du doppa ner ett gott bröd här va?

Servera med ris om du vill mätta hela familjen eller bara med smörstekt bröd. Libabröd, tortillabröd, hönökaka .. ja du fattar ta vad du har hemma och skopar upp shakskuan med. Tänk på att äggvitan skall stelna men sluta puttra shakshukan innan äggulan satt sig helt för den skall vara KRÄMIG!

Shakshuka

Ingredienser

Shakshuka

  • 4 portioner

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 vitlök solo eller 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk spiskummin
  • ½ tsk malen koriander
  • 2 tsk paprikapulver
  • ½ tsk chilipulver
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 tsk strösocker eller honung
  • 400 g krossade tomater körsbärstomater
  • 1 dl vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • Salt & peppar efter smak

Garnering

  • 2 st grön chili skivad
  • Smulad fetaost
  • Färsk koriander
  • Myntablad
  • 5 ägg
  • Ev. ris eller smörstekt bröd till servering

Instruktioner

Gör så här!

  • Hacka gul lök & vitlök. Paprikan skär jag i både små kuber & större skivor för att det blir lite olika textur då. Hetta upp olivolja i en stekpanna och börja att fräsa löken tills den är glansig, häll på vitlök & paprika. Fräs några minuter under omrörning.
  • Tillsätt kryddor, socker & tomatpuré. Rör om och låt fräsa i någon minut.
  • Häll på tomat, låt puttra ca 10 min.
  • Gör fem små gropar med en sked & häll på äggen.
  • Låt sjuda på medelvärme i ca 7 minuter tills äggvitan stelnat.
  • Toppa med fetaost, grön chili, mynta & koriander. Servera med smörstekt bröd.

Tips! Knäck äggen i ett glas innan & häll över för att slippa äggskal. Är du väldigt hungrig är det gott att servera med ris.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x