Nils Jordgubbscobbler med vaniljglass slank ner så fort att vi knappt hann fatta vad som hände. Jag har svårt att greppa att min son nu är så stor att han kan hjälpa mig med mitt jobb. Jag satt på en stol med benet i högläge och pekade lite. Men jag hade knappt behövts alls för han har ju koll på läget. Styling och hur vi skulle fota löste han enkelt, han har sett mig göra detta 1000ggr. Minst!
Från början hade jag tänkt ha lite sprit för att marinera jordgubbarna med men det kändes fel när han skulle göra den så det blev flädersaft istället. Vrålgott såklart, inget nytt att det är gott med fläder och jordgubbar direkt. Glass till är obligatoriskt till men det funkar även fint med lättvispad grädde såklart.
Cobbler är en enklare variant av paj, lite som en blandning av kaka och paj. Det går löjligt fort att baka och du kan byta ut jordgubbarna mot blåbär, krusbär, nektariner eller vad du har hemma.
Här har du ett kanonrecept på äppelcobbler.
Nils Jordgubbscobbler
Ingredienser
Nils Jordgubbscobbler – 2 rejäla portioner (eller 4 små)
Fyllning
- 400 g jordgubbar
- 3 msk rårörsocker brunt farin eller strösocker funkar fint
- 1 citron rivet skal
- ½ vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
- 1 – 2 msk outspädd flädersaft
Cobblerdeg
- 1 dl vetemjöl 60g
- ½ dl kokosflingor 30g
- ½ dl mandelmjöl 30g
- ¾ dl strösocker 70g
- 2 nypor havssalt
- ½ tsk bakpulver
- 50 g rumsvarmt smör
- ca 2 msk kallt vatten om det behövs
Vaniljglass till servering.
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 vanlig). Skölj och snoppa jordgubbarna, dela på hälften och lägg i en bunke. Strö över rårörsocker, rivet citronskal, flädersaft och urskrapad vaniljstång. Blanda ihop och fördela sen i två små pajformar eller i en ”vanlig”, släng in i ugnen i ca 5 minuter.
- Blanda ihop alla ingredienser till degen med en slickepott. Tillsätt lite kallt vatten om den är för torr. Det skall vara en ganska fast smet/deg. Skopa upp några kluttar direkt på jordgubbarna, perfekt att använda en glasskopa. Grädda i ca 15 minuter tills din cobbler fått fin färg. Låt svalna lite innan du serverar med vaniljglass eller grädde.