I samarbete med Ankarsrum tog jag fram detta ljuvliga recept, det är ju så barnsligt gott med maräng och jordgubbar!
Tänk er en frasig maräng som fylls med en len jordgubbscurd för att sen toppas med söt lättvispad grädde. Tårtan är enkel att göra och alla delar går att förbereda flera dagar innan. En riktigt fin sommartårta med solmogna jordgubbar, då är väl ändå sommaren komplett oavsett väder. T
Tips! Får du inte ta i bra jordgubbar så är det supergott med frystorkade jordgubbar och så fint med! Jordgubbscurden går lika bra att göra med frysta jordgubbar såklart! Får du marängsmet över så spritsa ut några små ”vanliga” maränger och grädda ca 1 timma, använd till garnering eller som muta till barnen. Har du ingen lust att göra curd så köp en färdig dulche Leche och ös på med syrliga bär.
Gör din curd efter säsong, jag tänkte svänga ihop en med röda vinbär och svarta vinbär nästa vecka som ”börja skolan tårta”. Tänk att min minsting skall börja skolan. Får lite lätt ångest faktiskt om jag skall vara ärlig, det går för fort. Samtidigt som jag älskar att dom blir större och så roliga att snacka med.
Låt barnen vara med och montera tårtan, går den sönder så lappa ihop den bara, det syns inte och dom blir så stolta över resultatet. Här lånade jag min kompis dotter Irma, ett litet proffs som redan var mätt när tårtan skulle skäras upp.. hon kan ha fått fri tillgång till allt gott innan?? Grym unge och kul att jobba med i köket! Tack för lånet Ewa!
Pavlova med jordgubbscurd
Ingredienser
Marängbottnar:
- 7-8 st äggvitor 200g
- 2 dl strösocker 180g
- 4 dl florsocker 240g
Jordgubbscurd:
- 1 st gelatinblad ca 1,7g (för hemmabruk)
- ca 2,5 dl jordgubbspuré ca 300g
- 1 dl strösocker 90
- 2 st ägg ca 110g
- 1/2 st citron, saft
- 100 g kallt osaltat smör i kuber
Fyllning & garnering:
- 5 dl vispgrädde 500g
- 1 msk strösocker
- 1 ask svenska jordgubbar
- färska blommor
Instruktioner
Jordgubbscurd, gör så här!
- Lägg gelatinet i kallt vatten.
- Koka upp jordgubbar med socker och mixa slät, sila av och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt äggen och rör konstant på medelhög värme tills smeten tjocknat lite, eller tills smeten uppnått 83 grader.
- Sila av smeten och tillsätt urkramat gelatin, rör om och häll i citronsaften. Låt svalna lite innan du mixar i smöret tills du har en jämn kräm. Plasta direkt mot ytan och ställ i kylen minst 2-3 timmar, helst över natten.
Marängbottnar, gör så här!
- Sätt ugnen på 80 grader varmluft och förbered två plåtar med bakplåtspapper. Rita en cirkel på varje, perfekt att använda tallrik som mall. Vänd på pappret så inte du får blyerts eller tusch på marängen.
- Vispa äggvitan till en hård maräng och tillsätt sockret i tre omgångar, fortsätt vispa tills du har en fast och glansig maräng.
- Sikta ner florsockret i omgångar och vänd om med slickepott försiktigt för att behålla luftigheten i smeten.
- Häll upp 1/3 av marängen i en spritspåse med valfri stor tyll. Fördela upp resten av marängen på bakplåtspappren, bre ut i cirkeln. Spritsa en krans av marängtoppar på en av dom längst kanten.
- Grädda ca 1 ½ – 2 timmar, stäng av ugnen och låt bottnarna torka minst en timma i ugnen. Marängen kan även stå i ugnen över natten och torka.
Montering & garnering!
- Ta fram jordgubbscurden och vispa upp den lite, den är ganska lös. Vispa grädde och socker tills den är lättvispad, häll grädden i en spritspåse med rund stor tyll. Skiva några av jordgubbarna och dela resten på mitten.
- Ta försiktigt loss den släta marängbottnen och lägg på ett fat. Spritsa en kant med grädde och bre ut ett tunt lager grädde innanför. Bre sen över ett rejält lager med jordgubbscurd och lägg på skivade jordgubbar.
- Lägg på nästa botten och bre ut ett lager jordgubbscurd samt spritsa ut grädden i fina toppar. Garnera med halva jordgubbar och färska blommor.
Tips!
- Får du inte ta i bra jordgubbar så är det supergott med frystorkade jordgubbar och så fint med! Får du marängsmet över så spritsa ut några små ”vanliga” maränger och grädda ca 1 timma, använd till garnering eller som muta till barnen.