Skriv ut
Antal/Portioner 12 bitar

Ingredienser

Marängbottnar:

  • 7-8 st äggvitor 200g
  • 2 dl strösocker 180g
  • 4 dl florsocker 240g

Jordgubbscurd:

  • 1 st gelatinblad ca 1,7g (för hemmabruk)
  • ca 2,5 dl jordgubbspuré ca 300g
  • 1 dl strösocker 90
  • 2 st ägg ca 110g
  • 1/2 st citron, saft
  • 100 g kallt osaltat smör i kuber

Fyllning & garnering:

  • 5 dl vispgrädde 500g
  • 1 msk strösocker
  • 1 ask svenska jordgubbar
  • färska blommor

Instruktioner

Jordgubbscurd, gör så här!

  • Lägg gelatinet i kallt vatten. 
  • Koka upp jordgubbar med socker och mixa slät, sila av och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt äggen och rör konstant på medelhög värme tills smeten tjocknat lite, eller tills smeten uppnått 83 grader.
  • Sila av smeten och tillsätt urkramat gelatin, rör om och häll i citronsaften. Låt svalna lite innan du mixar i smöret tills du har en jämn kräm. Plasta direkt mot ytan och ställ i kylen minst 2-3 timmar, helst över natten. 

Marängbottnar, gör så här!

  • Sätt ugnen på 80 grader varmluft och förbered två plåtar med bakplåtspapper. Rita en cirkel på varje, perfekt att använda tallrik som mall. Vänd på pappret så inte du får blyerts eller tusch på marängen. 
  • Vispa äggvitan till en hård maräng och tillsätt sockret i tre omgångar, fortsätt vispa tills du har en fast och glansig maräng. 
  • Sikta ner florsockret i omgångar och vänd om med slickepott försiktigt för att behålla luftigheten i smeten. 
  • Häll upp 1/3 av marängen i en spritspåse med valfri stor tyll. Fördela upp resten av marängen på bakplåtspappren, bre ut i cirkeln. Spritsa en krans av marängtoppar på en av dom längst kanten. 
  • Grädda ca 1 ½ - 2 timmar, stäng av ugnen och låt bottnarna torka minst en timma i ugnen. Marängen kan även stå i ugnen över natten och torka. 

Montering & garnering!

  • Ta fram jordgubbscurden och vispa upp den lite, den är ganska lös. Vispa grädde och socker tills den är lättvispad, häll grädden i en spritspåse med rund stor tyll. Skiva några av jordgubbarna och dela resten på mitten. 
  • Ta försiktigt loss den släta marängbottnen och lägg på ett fat. Spritsa en kant med grädde och bre ut ett tunt lager grädde innanför. Bre sen över ett rejält lager med jordgubbscurd och lägg på skivade jordgubbar.
  • Lägg på nästa botten och bre ut ett lager jordgubbscurd samt spritsa ut grädden i fina toppar. Garnera med halva jordgubbar och färska blommor. 

Tips!

  • Får du inte ta i bra jordgubbar så är det supergott med frystorkade jordgubbar och så fint med! Får du marängsmet över så spritsa ut några små ”vanliga” maränger och grädda ca 1 timma, använd till garnering eller som muta till barnen.