Här kommer en smarrig och snygg pizza ni slänger ihop snabbt till påskbuffén. Vi åt den som varmrätt igår men jag tycker den vore perfekt till välkomstskålen nu i påsk med ett torrt bubbel eller äppelmust till kanske?
Med färdiga smördegsbottnar så är det mest att pimpa den som tar tid, och det går ju supersnabbt och det ju så vackert och gott! Tomatsåsen är utbytt mot en vit kräm med mixade kronärtskockor och färskost. Löjligt gott! För lite matigare pizza drog jag även på ett gäng salta potatischips. Tänk på att grädda ordentligt så smördegen blir så där krispig och god, vi vill ju inte ha en degig pizza. Orkar du inte göra egna potatischips så lägg på lite vanliga chips bara.
Vit pizza med kronärtskocka och stenbitsrom.
Ingredienser
Botten och topping innan gräddning.
- 2 st färdig smördeg i rulle (finns i kyldisken)
- 290 g kronärtskocka i olja 1 stor glasburk
- 200 g philladelfiaost
- 2 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- 1 msk pressad citron
- 1 st påse riven ost, cheddar eller präst? ca 150-200g
Topping, efter gräddning.
- 8 små färskpotatis
- 1 liten burk röd stenbitsrom
- 2 msk olivolja
- flingsalt & svartpeppar
- 1 dl smetana
- krasse eller dill
- 1 st finhackad rödlök
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
- Skiva potatis tunt och massera in i olja, strö över lite flingsalt och dra över lite svartpeppar. Grädda på plåt med bakplåtspapper ca 10 minuter. Ställ åt sidan.
- Rulla ut smördegen och nagga den noga, grädda 5 minuter. Den kommer blåsa upp lite men bara att sticka hål på den när du tar ut den.
- Häll av lite vätska från kronärtskockan och mixa med philladelfiaost, citronsaft, salt och olivolja tills du har en jämn smet.
- Bred ut smeten på smördegen och strö över riven ost. Grädda ca 30 minuter tills den fått ordentligt med färg. Låt svalna lite.
- Fördela potatisen på pizzorna och klicka ut smetana och rom. Strö över hackad rödlök och flingsalt. Garnera med krasse eller dill.