Saffransäggost med lingoncurd är en klar favorit på julen. ”Vanlig” äggost äter jag gärna på alla högtider hela året så det är kul att testa något nytt ibland. Den ljuvliga äggosten med tydlig saffranssmak passar perfekt ihop med syrlig, krämig lingoncurd. Självklart skall det vara mycket lättvispad grädde till.
Här har du receptet på LINGONCURD
Äggost är en av mina absoluta favorit desserter och det beror inte bara på att den är så god utan nog ännu mer om alla mina smakminnen kopplat till detta lite knasiga bakverk. Hur söt du vill ha den är enkelt att styra då du strör över sockret mellan lagren av ”ostmassan”. Jag tycker att den inte skall vara för söt utan jag har hellre en sylt eller curd till som reglerar sötman.
Äggost är en typiskt bohuslänsk dessert som i stort sett finns på alla julbord längs västkusten. Förr i tiden var äggosten ett komplement till sill vilket verkligen låter helt knas. Men jag kanske inte borde dissa utan att ha testat först? Här har du recept på min vanliga äggost.
Saffransäggost med lingoncurd
Ingredienser
Saffransäggost med lingoncurd
Ingredienser
- 3 liter mjölk 3%
- 9 st ägg ca 470g
- 3 dl gräddfil 300g
- 1 dl strösocker 90g
- 1 g saffran 2pkt
Du behöver en äggostform eller finmaskigt durkslag/sil.
Instruktioner
Gör så här!
- Värm upp mjölken i en stor kastrull tills den är riktigt het, mjölken skall dock inte koka.
- Vispa ihop äggen lite lätt med gräddfilen och saffran i en bunke. Tillsätt äggsmeten i den varma mjölken och rör tills allt blandats ordentligt. Sänk till låg värme på spisen.
- Låt sjuda under försiktig omrörning med träslev tills massan skär sig, ca 30 – 45 minuter, och ta av kastrullen från värmen.
- Ställ äggostformen på en bricka eller i vasken och ta upp massan men en hålslev och varva den med socker i äggostformen. Alltså strö över sockret mellan lagren av ostmassan.
- Låt äggosten stå kallt i minst 8 timmar tills all vassle runnit bort, jag låter den stå i kylen över natten.
- Stjälp upp på serveringsfat. Servera äggosten kall med lätt vispad grädde och lingoncurd.