Go Back

Saffransäggost med lingoncurd

Ingredienser

Saffransäggost med lingoncurd

    Ingredienser

    • 3 liter mjölk 3%
    • 9 st ägg ca 470g
    • 3 dl gräddfil 300g
    • 1 dl strösocker 90g
    • 1 g saffran 2pkt

    Du behöver en äggostform eller finmaskigt durkslag/sil.

      Instruktioner

      Gör så här!

      • Värm upp mjölken i en stor kastrull tills den är riktigt het, mjölken skall dock inte koka.
      • Vispa ihop äggen lite lätt med gräddfilen och saffran i en bunke. Tillsätt äggsmeten i den varma mjölken och rör tills allt blandats ordentligt. Sänk till låg värme på spisen.
      • Låt sjuda under försiktig omrörning med träslev tills massan skär sig, ca 30 - 45 minuter, och ta av kastrullen från värmen.
      • Ställ äggostformen på en bricka eller i vasken och ta upp massan men en hålslev och varva den med socker i äggostformen. Alltså strö över sockret mellan lagren av ostmassan.
      • Låt äggosten stå kallt i minst 8 timmar tills all vassle runnit bort, jag låter den stå i kylen över natten.
      • Stjälp upp på serveringsfat. Servera äggosten kall med lätt vispad grädde och lingoncurd.