Mazarinpaj med plommon
Ingredienser
Mazarinpaj med plommon
- 8-10 bitar
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl 180g
- ½ dl strösocker 45g
- 1 nypa salt
- 100 g kallt smör i kuber
- ca 1 - 2 msk kallt vatten
- 1 äggula
- ½ tsk nymalen kardemumma
Mandelfyllning
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl strösocker 90g
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 st ägg
- 1 tsk nymalen kardemumma
Garnering
- 20 st små plommon eller ca 10 - 15 stora. tills det täcker formen
- ½ dl mandelspån
Instruktioner
Gör så här!
- Mixa mjöl, socker, salt och kallt smör i kuber i en matberedare tills det smulat sig. Tillsätt äggula och en matsked vatten, kör ihop degen snabbt. Häll i kardemumma och kör en sista gång, är degen för fast så tillsätt mer kallt vatten. Överarbeta inte, platta till degen och lägg den i plastfolie i kylskåpet i minst 45 minuter.
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och fodra en pajform med löstagbar botten. Skär rent kanterna med en vass kniv, picka botten på pajen med en gaffel. Låt formen stå i frysen under tiden du gör fyllningen.
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig).
- Mixa alla ingredienser till fyllningen, om den ser lite klumpig ut så är det helt okej den går ihop i ugnen. Dela plommonen och kärna ur.
Montering och garnering
- Bre ut fyllningen i pajskalet och placera ut plommon i ett fint mönster. Eller ös på bara, om du föredrar det! Strö över mandelspån. Grädda i ca 30 - 35 minuter tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna helt innan du tar ut den ur formen.