Chokladkola med kaffekross
Ingredienser
Chokladkola – många kolor
- 150 g mörk choklad
- 150 g smör
- 1 msk vaniljsocker eller 1 vaniljstång
- 3 dl vispgrädde
- 4 ½ dl strösocker
- 1 ½ dl mörk sirap brödsirap funkar det med
- 1 rejäl nypa flingsalt
- 3 msk mortlade kaffebönor helst ljusrostade
Instruktioner
Gör så här!
- Smält smöret på låg värme och hacka chokladen. Tillsätt chokladen med resten av ingredienserna, rör om. Koka smeten på medelvärme utan att röra för mycket i ca 20-30 minuter, tills den tjocknat lite. Rör om och koka sen upp kolan till 124 grader. Mortla kaffebönorna till du har ett fint kaffekross. Klä en form ca 20*30 cm med bakplåtspapper, häll i chokladkolan och strö över kaffekrosset. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6-8 timmar men helst över natten. Skär sen kolan i rejält stora bitar.