Kladdkakor, Midsommar

Liten kladdkaka med citron & vallmo.

0 röster

Liten kladdkaka med citron & vallmo är en syrlig kladdkaka med härligt poppande vallmofrön och fluffig grädde. Kladdisen är bakad i en 16 centimeters springform för jag kände helt enkelt för att göra en mindre variant. Kladdkakan rörs ihop direkt i kastrullen, så den är verkligen enkel att göra.

Jag skall erkänna att jag höll på att glömma kladdkakan i kylen så den ser kanske inte så krämig ut som den borde göra. Men smaken efter 3 dygn (!!!) i kylen var det verkligen inget fel på, den var otroligt god!

Jag brukar ofta få ett ryck på kvällen och börjar då baka direkt. Även om jag egentligen inte har tid att fota kakan dagen efter men suget av att komma ner i varv med bakning lockar oftast mer.. så då kan det hända att jag glömmer bort en kaka eller två i kylen. Lite sjukt jag vet men oftast är det min sambo som frågar – Får man äta kakan i kylen eller skall den bara stå där? Då svarar jag oftast med en svordom och sen åker kameran fram snabbare än kvickt. Alltså jag svär inte åt min sambo utan på att jag är så förvirrad hela tiden.

Liten kladdkaka med citron & vallmo

Ingredienser

Liten kladdkaka med citron & vallmo

    Kladdkaka

    • 150 g smör
    • 2 dl strösocker
    • 1 ½ dl vetemjöl
    • 2 ägg
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 1 citron rivet skal och juice
    • 1 msk blå vallmofrön
    • 1 nypa salt

    Garnering

    • 3 dl vispgrädde
    • 1 tsk strösocker
    • ½ liter jordgubbar
    • 1 msk pressad citron
    • Citronzest

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig). Fodra en springform med bakplåtspapper, 16-18 cm.
    • Smält smöret i en kastrull, ställ åt sidan för att svalna lite. Rör ner socker, vaniljsocker, mjöl, salt och ägg i kastrullen med smöret. Tillsätt rivet citronskal, citronjuice och vallmofrön, rör om tills du har en jämn smet. Häll ner smeten i formen och grädda i ca 14 – 15 minuter. Låt svalna helt innan du plastar in och ställer kladdkakan i kylen över natten eller minst 4 timmar.

    Garnering

    • Skölj och skiva jordgubbarna, lägg i en skål och häll på citronjuice, rör om. Vispa upp kylskåpskall vispgrädde med lite strösocker till lättvispad konsistens. Häll ner grädden i en spritspåse med stjärntyll. Lägg kladdkakan på ett fat och spritsa ut generöst med grädde, garnera med jordgubbar och citronzest. Servera direkt.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x