En ”slänga ihop dessert” på 10 minuter kanske? Jag älskar rabarber med grädde och ihop med lite god kaka eller kex blir det en dröm! Perfekt att bjuda många på då den är väldigt enkel och snabb att göra. Tänk på att rabarbern är godast när den fortfarande är lite krispig, den skall vara syrlig. Det syrliga balanseras upp fint med grädden.
Jag föreslår att du gör klart alla delar för sig och montera strax innan servering till någon man tycker om. Alltså en toppen dessert till Morsdag eller till studentmotagningen. Jag tog kak-rester jag hade från min favorit mandelkaka med brynt smör, hittade några smarriga kanter i frysen. Se recept här
Svartvinbärsbladsocker på toppen gör verkligen att det blir en komplett dessert med många smarriga smaker. Fräsch men ändå fyllig smak från mandelkakan. Recept på smaksatt socker har du här
Rabarberdessert i glas
Ingredienser
Rabarberkompott med hallon
- 3-4 st stjälkar rabarber ca 300g
- 2-3 msk limejuice ca 20g
- 2/3 dl strösocker (svartvinbärsbladsocker om du har) 60g
- 1/2 dl frysta hallon 30g
- 1 st urskrapad vaniljstång
Vaniljgrädde
- 3 dl vispgrädde 300g
- 1 msk florsocker
- 1/2 st urskrapad vaniljstång
Kaka te.x mandelkaka med brynt smör eller smulade kex.
Instruktioner
Rabarberkompott
- Skölj och skiva rabarbern i mindre kuber. Jag ”skalar” dom bara om skalet är tjockt och träigt.
- Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt puttra i ca 5 minuter på medelhög värme, ta bort från värmen och täck kastrullen med plastfolie.Låt svalna och plocka ur vaniljstången.
Vaniljgrädde
- Vispa grädden med florsocker och vanilj tills du har en lättvispad och len grädde.
Montering och garnering
- Varva valfri kaka/kex med grädde och kompott i ett glas, strö över smaksatt socker gärna svarvinbärsbladsocker. Servera direkt och njut!
Tips!
- Om du som jag sparar på alla kanter när du skär till kakor så har du redan en färdig kaka till denna dessert. Annars smula ner valfria kex, som digestivekex eller oreokakor kanske? Har du bullar i frysen så skär i små kuber och rosta av i ugnen med smör och socker några minuter. SÅ GOTT!