Len chokladtryffel med olivolja och flingsalt skojar du inte bort. Den är så otroligt len och smakrik utan att bli för crazy. Skuren eller spritsad tryffel passar perfekt för oss som avskyr för mycket kladd eller inte har tålamod att rulla en miljon tryfflar. Ja det känns som en miljon i alla fall.
Mörk choklad passar absolut bäst, minst 60%. Har du bara ljusare choklad så säger jag, TESTA! Lovar att det blir gott det med. Här skulle jag säga att en god olivolja med mycket smak är att föredra. Gärna ofiltrerad.
Få ingredienser och väldigt lätt att göra. Vill du ha perfekta snitt med kniven då kan du värma kniven mellan varje snitt. Varmt vatten på kniven, torka av och skära. Plättlätt!
Len chokladtryffel med olivolja och flingsalt
Ingredienser
- 40 g Smör
- 3 ½ dl 350g grädde 40%
- 500 g mörk choklad av bra kvalité ca 60 % kakao, hackad i små bitar eller pellets
- Ca 3 msk olivolja efter smak såklart (gärna en kraftig eller ofiltrerad olivolja)
- Några nypor flingsalt
- Flingsalt och kakaopulver till att pudra över
Instruktioner
- Gör så här!
- Hacka chokladen och häll ner i en stor bunke helst i glas eller metall. Häll ner grädde och smör i en kastrull, låt koka/sjuda upp försiktigt till ca 80 grader, häll den varma grädden över chokladen, låt stå ca 30 – 60 sek innan du rör om hela tiden tills du har en jämn smet. Tillsätt olivolja och flingsalt, rör om tills du har en jämn smet. Häll ner i en form (ca 25*35) med bakplåtspapper.
- Stoppa in i frysen i ca 2 timmar. Skär upp, plasta in och förvara i kylen. Pudra med kakao och strö över flingsalt innan servering. Kakaon kan du pudra på alla kanter eller bara på toppen.
- Ni kan absolut pudra dom med kakao innan ni ställer in dom i kylen och pudra igen ifall det blivit lite fukt, dock inte salt.