Len chokladtryffel med olivolja och flingsalt
ca 60 skurna praliner
- 40 g Smör
- 3 ½ dl 350g grädde 40%
- 500 g mörk choklad av bra kvalité ca 60 % kakao, hackad i små bitar eller pellets
- Ca 3 msk olivolja efter smak såklart (gärna en kraftig eller ofiltrerad olivolja)
- Några nypor flingsalt
- Flingsalt och kakaopulver till att pudra över
Gör så här!
Hacka chokladen och häll ner i en stor bunke helst i glas eller metall. Häll ner grädde och smör i en kastrull, låt koka/sjuda upp försiktigt till ca 80 grader, häll den varma grädden över chokladen, låt stå ca 30 - 60 sek innan du rör om hela tiden tills du har en jämn smet. Tillsätt olivolja och flingsalt, rör om tills du har en jämn smet. Häll ner i en form (ca 25*35) med bakplåtspapper.
Stoppa in i frysen i ca 2 timmar. Skär upp, plasta in och förvara i kylen. Pudra med kakao och strö över flingsalt innan servering. Kakaon kan du pudra på alla kanter eller bara på toppen.
Ni kan absolut pudra dom med kakao innan ni ställer in dom i kylen och pudra igen ifall det blivit lite fukt, dock inte salt.