Fudge är väldigt gott men smaken kan gå åt det lite för söta hållet tycker jag. Därför slängde jag på rejält med lakritsgranulat och lite flingsalt. Och det blev verkligen så smarrigt, ni vet så där gott att det är svårt att sluta äta. Kardemumma är självskriven när det kommer till julgodis.
Nästa gång blir det fudge med mörk choklad och lite chili. Recept och inspiration tog jag från kära Louise Johansson aka @tastebylouise! En stjärna och väldigt fin person jag håller kär!
Seg härlig fudge, perfekt konsistens. Det är få smaker som sticker ut som lakrits och kardemumma, det är inget man kanske tänker skall gifta sig så bra. Men motsatser attraherar helt klart!
Kardemumma & lakritsfudge
Ingredienser
Kardemumma & lakritsfudge
Fudge
- 3 dl vispgrädde 300g
- 3 dl strösocker 270g
- ½ dl ljus sirap 70g
- 1 rejäl nypa salt
- 1-2 tsk lakritspulver efter smak
- ½ msk nymalen kardemumma
- 25 g rumsvarmt smör
Garnering
- Lakritsgranulat
- Flingsalt
- Nymalen kardemumma
Instruktioner
Gör så här!
- Koka upp vispgrädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lakritspulver och kardemumma, koka tills du når 118 grader. Rör om då och då, inte för mycket. Förbered en form med bakplåtspapper, ca 20*20cm. Häll ner smeten i en bunke och vispa med elvisp eller i köksassistent ca 2 minuter för att svalna av lite innan du tillsätter smöret i två omgångar. Vispa på medelfart tills temperaturen gått ner till 50 grader, häll ner smeten i formen och strö över lakritsgranulat, kardemumma och flingsalt. Låt svalna helt och ställ sen i kylen tills du skall skära upp den. Förvara i en tät burk i kylen. Njut!
Den skall jag testa. Nu har jag investerat i en termometer. 118 grader!!😊😊
Ja va kul! Hoppas den blir bra! Linn
Så otroligt god!! Blev lite tunn även om jag hade en form i exakta mått men smaken var helt sjuk
Men vad kul att höra! Ja jag gjorde dom i helgen och jag håller med. Dom är helt sjuka! //LINN