Rårakor med västerbottenost och hyvlade champinjoner är en variant på min favorit med löjrom. Jag har ju varken plånbok eller lust att alltid äta samma så jag utgick från va kylen hade att erbjuda och det blev såklart en fullträff. Jag menar steka potatis i smör, vad kan gå fel? INGET!
Helst skall campinjonerna hyvlas med mandolin på det tunnaste men tydligen har jag ingen mandolin i min studio. Så jag fick skiva tunt tunt med kniv, tur mina knivar är sylvassa.
Varför både gräslök och rödlök? Jo för jag älskar båda och jag hade ändå det så har du bara en sort då tar du det. Picklad silverlök vore topp så det skall testas snart!
Råraka är en sån där rätt jag alltid väljer när man får frågan ”om du bara fick äta en sak resten av ditt liv”. Enkelt svar!
Rårakor med västerbottenost och champinjoner
Ingredienser
Råraka
- 600 g fast potatis – jag hade bakpotatis lite för blöt
- 1 – 2 tsk salt
- Svartpeppar efter smak
- Smör och olivolja till stekning
Tillbehör
- 2 dl smetana
- Ca 100g riven västerbottenost
- 1 finhackad rödlök
- 1 knippe gräslök finhackad
- Ca 8 färska champinjoner hyvlade med mandolin eller skivat tunt
- Nymalen svartpeppar som sista piff
Instruktioner
- Gör så här!
- Riv potatisen på det grövsta, lägg i en bunke och salta. Skala om potatisen har grovt skal såklart. Låt stå i minst 5 minuter så vätskan släpper ur potatisen. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör och lite olja, krama ur vätskan ur en liten näve potatis i taget. Placera den urkramade potatisen i pannan, peppra och tryck till lite, stek i ca 4 – 5 min på varje sida. Tillsätt mer smör eller olja om pannan blir torr.
- Servera direkt och garnera med smetana, västerbottenost, finhackad rödlök, finhackad gräslök och tunt hyvlade champinjoner. Dra över lite nymalen svartpeppar, servera och njut!
- Tips! Dubbeljobba med flera stekpannor så du kan steka flera samtidigt. Skall du göra många kan du lägga dom på en plåt och slänga in i ugnen efter du stekt. Tänk på att ha låg värme, max 100 grader.