Go Back

Rårakor med västerbottenost och champinjoner

6 st förrätter / 3 ”vanliga” portioner

Ingredienser

Råraka

  • 600 g fast potatis – jag hade bakpotatis lite för blöt
  • 1 - 2 tsk salt
  • Svartpeppar efter smak
  • Smör och olivolja till stekning

Tillbehör

  • 2 dl smetana
  • Ca 100g riven västerbottenost
  • 1 finhackad rödlök
  • 1 knippe gräslök finhackad
  • Ca 8 färska champinjoner hyvlade med mandolin eller skivat tunt
  • Nymalen svartpeppar som sista piff

Instruktioner

  • Gör så här!
  • Riv potatisen på det grövsta, lägg i en bunke och salta. Skala om potatisen har grovt skal såklart. Låt stå i minst 5 minuter så vätskan släpper ur potatisen. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör och lite olja, krama ur vätskan ur en liten näve potatis i taget. Placera den urkramade potatisen i pannan, peppra och tryck till lite, stek i ca 4 - 5 min på varje sida. Tillsätt mer smör eller olja om pannan blir torr.
  • Servera direkt och garnera med smetana, västerbottenost, finhackad rödlök, finhackad gräslök och tunt hyvlade champinjoner. Dra över lite nymalen svartpeppar, servera och njut!
  • Tips! Dubbeljobba med flera stekpannor så du kan steka flera samtidigt. Skall du göra många kan du lägga dom på en plåt och slänga in i ugnen efter du stekt. Tänk på att ha låg värme, max 100 grader.