Rårakor med västerbottenost och champinjoner
6 st förrätter / 3 ”vanliga” portioner
Råraka
- 600 g fast potatis – jag hade bakpotatis lite för blöt
- 1 - 2 tsk salt
- Svartpeppar efter smak
- Smör och olivolja till stekning
Tillbehör
- 2 dl smetana
- Ca 100g riven västerbottenost
- 1 finhackad rödlök
- 1 knippe gräslök finhackad
- Ca 8 färska champinjoner hyvlade med mandolin eller skivat tunt
- Nymalen svartpeppar som sista piff
Gör så här!
Riv potatisen på det grövsta, lägg i en bunke och salta. Skala om potatisen har grovt skal såklart. Låt stå i minst 5 minuter så vätskan släpper ur potatisen. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör och lite olja, krama ur vätskan ur en liten näve potatis i taget. Placera den urkramade potatisen i pannan, peppra och tryck till lite, stek i ca 4 - 5 min på varje sida. Tillsätt mer smör eller olja om pannan blir torr.
Servera direkt och garnera med smetana, västerbottenost, finhackad rödlök, finhackad gräslök och tunt hyvlade champinjoner. Dra över lite nymalen svartpeppar, servera och njut!
Tips! Dubbeljobba med flera stekpannor så du kan steka flera samtidigt. Skall du göra många kan du lägga dom på en plåt och slänga in i ugnen efter du stekt. Tänk på att ha låg värme, max 100 grader.