Desserter, Nyårsrecept

Crème Brûlée med soja

0 röster

Crème Brûlée med soja! Ja du hörde rätt det är ljus soja i smeten och JA den blev galet god! Jag bjöd på den här till nyår och alla vid bordet var helt knäpptysta. Är inte det bästa betyget? Tystnaden och njutet från dina gäster. Sötma från vanilj och sälta från soja ger det hela en fantastisk karamellsmak. Helt perfekt om du frågar mig.

Många tror att det är krångligt att göra en Crème Brûlée men jag håller inte med. Läs receptet noga innan så är det inga problem, planera in så du kan göra alla steg dagen innan helst. Alltså det blir mer smak och en fantastisk textur då. Vattenbadet är inte ett krav, du får en väldigt god Crème Brûlée även utan med den blir lite krämigare med vattenbad. Jag häller på vattnet med en kanna när plåten står i ugnen, mindre spill och enklare tycker jag.

Vill du ha någon topping så kör på det men jag tycker inte den här behöver det. Jag hade tänkt servera med Pomelo (asgod citrusfrukt) men när jag smakade av kände jag att den står bäst för sig själv. Så sluta fega och testa den här! Är du tokig i choklad då skall du testa min Crème Brûlée med choklad.

Crème Brûlée med soja

8st desserter

Ingredienser

Crème Brûlée

  • 4 ½ dl vispgrädde 450g
  • 1 ½ dl mjölk 3% 150g
  • 1 ½ dl strösocker 135g
  • 1 st vaniljstång
  • 8 – 9 äggulor 145g
  • ½ dl ljus soja 50g
  • Ca 1 dl råsocker till att bränna av.
  • Bra att ha en gasolbrännare

Instruktioner

Gör så här!

  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur alla vaniljfrön med en kniv. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt vaniljen (även stången) och hälften av strösockret. Låt sjuda försiktigt ca två minuter, ställ av från plattan. Låt svalna helt, plasta direkt mot ytan och ställ i kylen minst två timmar men helst över natten. Ta ur vaniljstången.
  • Sätt ugnen på 100 grader varmluft (125 vanlig). Vispa upp äggulan med resterande strösocker i en bunke, tillsätt sojan och rör ihop. Koka upp 1/3 av vaniljgrädden och häll detta över äggsmeten, blanda ihop och häll sen över resten av vaniljgrädden. Rör ihop med slickepott.
  • Ställ valfria formar som tål ugn på en plåt med kant, fördela smeten i formarna och häll på vatten på plåten så det täcker ca halva brûléeformarna. (Du kan skippa vatten, men dom blir krämigare med) Baka av ca 40 – 45 minuter i ugnen tills Brûléen har ”stannat”, alltså lätt dallrig men fast i kanterna när du skakar lätt på den. Lyft försiktigt ut plåten om du ha vatten i.
  • Lyft ut formarna från vattnet, låt svalna i rumstemperatur sen stoppar du in brûléerna i kylskåp. Skall du servera direkt, låt svalna ca 30 minuter innan du bränner av.
  • Strö över ett tunt lager med rörsocker och bränn av med gasolbrännare, strö över ännu ett lager rörsocker och bränn av igen. Tänk på att hålla lågan i rörelse när du bränner av. Servera direkt!

Tips!

  • Häll på vattnet när plåten är i ugnen, lika med mindre spill.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x