Go Back

Crème Brûlée med soja

8st desserter

Ingredienser

Crème Brûlée

  • 4 ½ dl vispgrädde 450g
  • 1 ½ dl mjölk 3% 150g
  • 1 ½ dl strösocker 135g
  • 1 st vaniljstång
  • 8 - 9 äggulor 145g
  • ½ dl ljus soja 50g
  • Ca 1 dl råsocker till att bränna av.
  • Bra att ha en gasolbrännare

Instruktioner

Gör så här!

  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur alla vaniljfrön med en kniv. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt vaniljen (även stången) och hälften av strösockret. Låt sjuda försiktigt ca två minuter, ställ av från plattan. Låt svalna helt, plasta direkt mot ytan och ställ i kylen minst två timmar men helst över natten. Ta ur vaniljstången.
  • Sätt ugnen på 100 grader varmluft (125 vanlig). Vispa upp äggulan med resterande strösocker i en bunke, tillsätt sojan och rör ihop. Koka upp 1/3 av vaniljgrädden och häll detta över äggsmeten, blanda ihop och häll sen över resten av vaniljgrädden. Rör ihop med slickepott.
  • Ställ valfria formar som tål ugn på en plåt med kant, fördela smeten i formarna och häll på vatten på plåten så det täcker ca halva brûléeformarna. (Du kan skippa vatten, men dom blir krämigare med) Baka av ca 40 - 45 minuter i ugnen tills Brûléen har ”stannat”, alltså lätt dallrig men fast i kanterna när du skakar lätt på den. Lyft försiktigt ut plåten om du ha vatten i.
  • Lyft ut formarna från vattnet, låt svalna i rumstemperatur sen stoppar du in brûléerna i kylskåp. Skall du servera direkt, låt svalna ca 30 minuter innan du bränner av.
  • Strö över ett tunt lager med rörsocker och bränn av med gasolbrännare, strö över ännu ett lager rörsocker och bränn av igen. Tänk på att hålla lågan i rörelse när du bränner av. Servera direkt!

Tips!

  • Häll på vattnet när plåten är i ugnen, lika med mindre spill.