Dela vaniljstången på längden och skrapa ur alla vaniljfrön med en kniv. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt vaniljen (även stången) och hälften av strösockret. Låt sjuda försiktigt ca två minuter, ställ av från plattan. Låt svalna helt, plasta direkt mot ytan och ställ i kylen minst två timmar men helst över natten. Ta ur vaniljstången.
Sätt ugnen på 100 grader varmluft (125 vanlig). Vispa upp äggulan med resterande strösocker i en bunke, tillsätt sojan och rör ihop. Koka upp 1/3 av vaniljgrädden och häll detta över äggsmeten, blanda ihop och häll sen över resten av vaniljgrädden. Rör ihop med slickepott.
Ställ valfria formar som tål ugn på en plåt med kant, fördela smeten i formarna och häll på vatten på plåten så det täcker ca halva brûléeformarna. (Du kan skippa vatten, men dom blir krämigare med) Baka av ca 40 - 45 minuter i ugnen tills Brûléen har ”stannat”, alltså lätt dallrig men fast i kanterna när du skakar lätt på den. Lyft försiktigt ut plåten om du ha vatten i.
Lyft ut formarna från vattnet, låt svalna i rumstemperatur sen stoppar du in brûléerna i kylskåp. Skall du servera direkt, låt svalna ca 30 minuter innan du bränner av.
Strö över ett tunt lager med rörsocker och bränn av med gasolbrännare, strö över ännu ett lager rörsocker och bränn av igen. Tänk på att hålla lågan i rörelse när du bränner av. Servera direkt!