Crème Brûlée med mörk choklad
Ingredienser
Crème Brûlée med choklad
- 6-8 st desserter
Crème Brûlée
- 4 ½ dl vispgrädde 450g
- 1 ½ dl mjölk 3% 150g
- 1 ½ dl strösocker 135g
- 100 g hackad mörk choklad
- 8-9 äggulor 145g
- Ca 1 dl råsocker till att bränna av.
Garnering
- Ev vaniljglass & hallon
Bra att ha
- gasolbrännare
Instruktioner
Gör så här!
- Koka upp grädde och mjölk i en kastrull och hälften av strösockret. Låt sjuda försiktigt ca två minuter, tillsätt chokladen och rör om, ställ av från plattan. Låt svalna, plasta och ställ in i kylen minst två timmar men helst över natten.
- Sätt ugnen på 100 grader varmluft (125 vanlig). Vispa upp äggulan med resterande strösocker i en bunke lite lätt. Koka upp 1/3 av chokladgrädden och häll detta över äggsmeten, blanda ihop och häll sen över resten av chokladgrädden. Rör ihop med slickepott och sila av. Ställ valfria formar på en plåt. Fördela smeten i formarna, tänk på att inte göra allt för höga. Baka av ca 40-50 minuter i ugnen tills Brûléen har ”stannat”, alltså lätt dallrig men fast i kanterna när du skakar lätt på den. Kyl brûléerna i kylskåp (gärna över natten). Skall du servera direkt, låt svalna 30 minuter innan du bränner av. Och nej jag skippar vattenbad i ugnen men det är valfritt såklart!
- Strö över ett tunt lager med rörsocker och bränn av med gasolbrännare, strö över ännu ett lager rörsocker och bränn av igen. Tänk på att hålla lågan i rörelse när du bränner av. Servera direkt!