Äggost
Ingredienser
- 3 liter mjölk 3%
- 9 st ägg 470g
- 3 dl gräddfil 300g
- 1/2-1 dl strösocker 45-90g
Till servering
- 3 dl lättvispad grädde med en nypa socker i
- 2 dl syrlig sylt, gärna salmbär
Du behöver en äggostform eller finmaskigt durkslag/sil.
Instruktioner
Gör så här!
- Värm upp mjölken i en stor kastrull tills den är riktigt het, mjölken får dock inte koka.
- Vispa ihop äggen med gräddfilen i en bunke. Tillsätt äggsmeten i den varma mjölken och rör tills allt blandats ordentligt. Sänk till låg värme på spisen.
- Låt sjuda under omrörning med träslev tills massan skär sig, ca 30-45 minuter, och ta av kastrullen från värmen.
- Ställ äggostformen på en bricka och ta upp massan men en hålslev och varva den med socker i äggostformen. Alltså strö socker mellan lagren av ostmassan.
- Låt äggosten stå kallt ca 6 timmar tills all vassle runnit bort, jag låter den stå i kylen över natten.
- Stjälp upp på serveringsfat och garnera eventuellt med färska bär. Servera äggosten kall med lätt vispad grädde och sylt.
Tips!
- Lägg en tunn duk eller spets mot formen innan du lägger i ostmassan så inget tränger ut plus att du kan få fina mönster om du använd er spets. Spara vasslen och baka bröd på.