Glad Lucia! Hoppas ni mår fint trots att vi är instängda i år. Bakar ni mycket? Vi har gått bananaz, igår blev det lussebullar med Nils.
Igår var det Semifinal i Årets Sockerbagare och dom fick hela tre bak att hantera. Det var tufft minst sagt! Här kommer min tolkning från ett av baken. Nämligen saffransgrottor med drottningsylt. Supergoda och vackra småkakor!
Spröda, frasiga med mycket sylt! Inte snåla med sylten kompisar. Lova det!
Saffransgrottor med drottningsylt
Ingredienser
Saffransgrottor med drottningsylt
Mördeg:
- 1 pkt saffran 0,5g + 1 tsk socker + 1 msk hett vatten
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 1/4 dl strösocker
- ca 5 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- drygt 1 tsk bakpulver
- 1 rejäl nypa salt
Fyllning:
- Ca 1 dl drottningsylt
- Bra att ha:
- Citruspress i trä
Instruktioner
Så lagar du
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 vanlig.
- Blanda saffran med en tesked strösocker och hett vatten i en liten skål, låt stå och dra en stund. Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver i en bunke och sikta ner i smöret, rör ihop till en smidig deg. Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.
- Doppa citruspressen i mjöl och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen. Ställ i kylen i 15 minuter eller i frysen om du har ont om tid. Fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp. Perfekt att spritsa i sylten så slipper du kladd.
- Grädda i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen innan du tar ut dom. Lättast är att vrida på kakan lite innan du tar ut den ur formen.