Bakelser,  Julrecept,  Tårtor

Saffransrulltårta med krämig lingonfrosting.

Saffransrulltårta har ni säkert gjort innan? Men testa det här receptet, syrliga bär och krämig frosting ihop med saffran är verkligen så gott! Vad är det med rulltårta som är så gott? Det är ju väldigt bra proportioner mellan kräm och kaka, kan vara det. Och sen att det är en snabb bakad jäkel gör ju inte saken värre.

Jag vänder oftast den sidan som många har inåt som den synliga sidan. Alltså blir den en extra vändning efter att du tagit bort pappret efter gräddning. Och den blev så sjukt gul att den riktigt lyser! Svår att fota faktiskt på grund av sin starka färg.

Ingredienser

Saffransrulltårta med krämig lingonfrosting.

    Saffransrulltårta

    • 0,5 g saffran + 2 tsk citronjuice eller sprit vodka eller ljus rom
    • 3 ägg
    • 1,5 dl strösocker
    • 2 dl vetemjöl
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 nypa salt
    • 1 krm malen ingefära

    Lingonfrosting

    • 200 g färskost
    • 2 dl vispgrädde
    • 1 dl florsocker
    • 2 msk citronjuice
    • ½ dl lingonsylt
    • 1 dl frysta lingon
    • + ca 3 msk strösocker

    Instruktioner

    Gör så här:

    • Sätt ugnen på 225 grader varmluft och klä en plåt med bakplåtspapper, 30x40cm. Vispa ägg och socker riktigt poröst, minst fem minuter. Blanda saffran och citronjuice, låt dra i 10 minuter. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner det i äggsmeten. Tillsätt saffran och vänd försiktigt till en jämn smet. Häll ut smeten och bred ut jämnt, grädda i ca 5 minuter.
    • Strö över lite strösocker på ett nytt bakplåtspapper och vänd över botten på det, ta av papperet försiktigt. Fastnar pappret så stryk på lite vatten med en pensel och testa igen. Om du vill ha en extra jämn tårta vänd på kakan en gång till på ett nytt bakplåtspapper så ”insidan blir utsidan”.
    • Vispa ihop färskost med grädde och florsocker tills du har en krämig fast frosting. Smaksätt med lingonsylt och citronjuice.

    Montering

    • Bred ut lingonfrosting jämnt över kakan och strö över lingonen. Rulla ihop din rulltårta uppifrån och ner, tryck till lite i rullandet så den blir fast rullad. Tänk på att få ”verket” (läs skarven) undertill. Rulla in i hela tårtan bakplåtspapper och lägg i kylen en stund eller över natten. Skär rejäla bitar med brödkniv och servera!

    Kommentera