Seg härlig äppelkola, full med smak av äpple och direkt beroendeframkallande. Perfekt att göra dubbel sats då den tar slut i ett nafs! Vad kan gå fel med smakerna av äpple, brynt smör och kardemumma? Inte mycket det kan jag lova!
Jag kokade kolan på ”Vintermumma” från Resqued, dom räddar frukt och gör sjysst juice på det. Detta är deras julvariant med kardemumma i, vrålgod både kall och varm. Inget betalt samarbete, jag vill bara rädda mer frukt. Kolla in för mer info här
Äppelkola med kardemumma
Ingredienser
- 5 dl Äppeljuice, vintermumma från resqued funkar med äppelmust med
- 25 g brynt smör
- 2 dl strösocker
- ½ dl ljus sirap
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 tsk malen kanel
- 1 nypa flingsalt
Instruktioner
Äppelkola, gör så här!
- Koka upp juicen och reducera till ca 2dl, det tar en stund men så värt för djupare smak. Bryn smöret försiktigt i en kastrull och ställ åt sidan. När juicen reducerat tillsätt alla ingredienser och koka upp, sjud till 125 grader för en seg härlig kola. Klä en form med bakplåtspapper och häll i kolan, låt stelna i rumstemperatur, gärna över natten. Skär i önskad storlek och klä in i papper.
Tips!
- Gör äppelkolor och ge bort till nära och kära, ingen väljer en blomsterkvast framför en riktigt god kola. Smaksätt kolan med ingefära och koka med en hel chili för lite mer hetta.