Äppelkola med brynt smör
Seg härlig äppelkola med smak av brynt smör, kanel och kardemumma.
Äppelkola
- 5 dl Äppeljuice funkar även med äppelmust med
- 25 g brynt smör
- 2 dl strösocker 180g
- ½ dl ljus sirap 70g
- 2 dl vispgrädde 200g
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 tsk malen kanel
- 1 nypa salt
Äppelkola, gör så här!
Klä en form (ca 20*20cm) med bakplåtspapper.
Bryn smöret försiktigt i en kastrull och ställ åt sidan.
Koka upp äppeljuicen tills den reducerat till ca 2dl, det tar en stund men så värt för djupare smak.
När juicen reducerat tillsätt brynt smör med resten av ingredienser och koka upp i kastrullen, sänk till medelvärmen och sjud till 125 grader för en seg härlig kola.
Häll ner äppelkolan i formen, låt stelna i rumstemperatur, gärna över natten. Skär i önskad storlek och klä in i papper.