Go Back

Äppelkola med brynt smör

Seg härlig äppelkola med smak av brynt smör, kanel och kardemumma.
Portioner 40 kolor

Ingredienser

Äppelkola

  • 5 dl Äppeljuice funkar även med äppelmust med
  • 25 g brynt smör
  • 2 dl strösocker 180g
  • ½ dl ljus sirap 70g
  • 2 dl vispgrädde 200g
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 nypa salt

Topping

  • flingsalt

Instruktioner

Äppelkola, gör så här!

  • Klä en form (ca 20*20cm) med bakplåtspapper.
  • Bryn smöret försiktigt i en kastrull och ställ åt sidan.
  • Koka upp äppeljuicen tills den reducerat till ca 2dl, det tar en stund men så värt för djupare smak.
  • När juicen reducerat tillsätt brynt smör med resten av ingredienser och koka upp i kastrullen, sänk till medelvärmen och sjud till 125 grader för en seg härlig kola.
  • Häll ner äppelkolan i formen, låt stelna i rumstemperatur, gärna över natten. Skär i önskad storlek och klä in i papper.

Tips!

  • Strö över flingsalt vid servering! SÅ GOTT!