Viol & lakritskola – WOW! Lyckan när resultatet blir EXAKT så som du tänkt. Jag älskar viol och lakrits så det var en ganska självklar kombination till att börja med. Vad kan gå fel liksom? Jag var orolig att violen skulle smälta i kolan men nej den höll fint! Och dom gick åt superfort.
Lakritskolan är med mycket lakritspulver, jag har en riktigt salt en för jag älskar saltlakrits. Kanderad viol är söt och med mycket smak av just viol (vore skumt annars) men framförallt har den ett sjyst krisp som passar perfekt till seg härlig kola.
Varför gör jag inte kola året om? Det är BUSKENKELT och hur gott som helst. En annan favorit jag har är min chokladkola med flingsalt.
Viol och lakritskola
Ingredienser
Viol & lakritskola
- Ca 40 kolor
Lakritskola
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl strösocker
- 1 dl muscovadosocker
- 1 dl ljus sirap
- 2 – 3 msk lakritspulver beroende på egen smak & tycke
- 2 msk smör
Garnering
- ½ – 1 dl kanderad viol
Instruktioner
Gör så här!
- Klä en form ca 15×30 med bakplåtspapper eller använd silikonbalkar. Blanda grädde, socker, lakrits och sirap i en tjockbottnad kastrull, koka upp och låt puttra på medelvärme utan lock. Rör om försiktigt då och då. Koka tills temperaturen når 124 – 125 grader, det tar ca 20 minuter.
- Ta av från plattan och rör ner smöret. Häll ut smeten i formen och låt svalna lite, ca 1 – 2 minuter innan du strör över kanderad viol. Låt stelna i rumstemperatur och skär endast upp så många bitar ni skall ha så håller dom formen bättre.