Björnbärsgrottor på hemkokt björnbärssylt med kardemumma
Ingredienser
Björnbärsgrottor på hemkokt björnbärssylt med kardemumma
Björnbärssylt
- 1/2 kg björnbär
- 2 ½ dl Dansukker Syltsocker
- 1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
- 1 msk citronjuice
- 1 tsk kardemumma nystött
Mördeg:
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 1/4 dl Svenskt Strösocker
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- drygt 1 tsk bakpulver
- 2 tsk kardemumma nystött
- 50 g riven mandelmassa
- 1 rejäl nypa salt
Bra att ha:
- Citruspress i trä
Instruktioner
Gör så här!
- Börja med sylten. Skölj bären om dom inte är frysta. Tillsätt alla ingredienser utom kardemumma i en kastrull, låt koka i ca 7 minuter. Häll i kardemumman och rör om. Skumma av om det behövs. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar, låt svalna och ställ i kylen.
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
- Vispa rumsvarmt smör och Svenskt Strösocker fluffigt.
- Blanda ihop mjöl, Vaniljsocker, salt, och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg, häll i kardemumma. Tillsätt riven mandelmassan och blanda till en jämn deg.Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
- Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.
- Mjöla citruspressen och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp.
- Grädda i mitten i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen.
- Du kommer få sylt över och tur är väl det, njut av den på gröten, gör fyllning till bullar eller bred ut på pannkakorna. Njut!