Julrecept, Mjuka kakor, Övrigt, Tårtor

Mjuk pepparkaka med lingon & polka på 1a advent!

0 röster

I samarbete med det finska havrevarumärket Aito https://kaslinkaito.se tog jag fram en riktig julkaka full av härliga smaker, kryddig pepparkaka och syrliga lingon i en perfekt balans. Krossade polkakarameller på toppen blir kronan på verket. Aito oat for whipping är helt laktos och glutenfri vilket verkligen underlättar. Ett säkert kort helt enkelt och de flesta kan äta, men framförallt blev den här kakan så löjligt god att alla vill äta den!

I botten har jag även använt mig av Aito oat cuisine och rapsolja, vilket ger en väldigt saftig kaka. Polka är något jag endast gillar krossad och ihop med andra råvaror. Helt normalt jag vet. Men jag vänjer mig fortfarande vid smaken av mint, gillar ni mint? Ihop med lingonen blev det verkligen så gott!

Lättvispat är bäst! Smaken blir tydligare och konsistensen perfekt!

Mjuk pepparkaka med lingon & polka

En riktig julkaka full av härliga
smaker, kryddig pepparkaka och syrliga lingon i en perfekt balans. Krossade
polkakarameller på toppen blir kronan på verket. Aito oat for whipping är helt
laktos och glutenfri vilket verkligen underlättar. Ett säkert kort helt enkelt
och de flesta kan smaka, men framförallt blev den här kakan så löjligt god!
Portioner 14 bitar

Ingredienser

Mjuk pepparkaka:

  • 2 1/2 dl strösocker 225g
  • 1 dl rapsolja 100g
  • 2 st stora ägg 120g
  • 3 ½ dl vetemjöl 210g
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen ingefära
  • 3 msk kanel
  • 2-3 tsk mortlad kardemumma
  • ½ tsk malen nejlika
  • 1 dl lingonsylt rårörd
  • 1 dl Aito oat cuisine 100g
  • Rapsolja och kanelsocker till formen.

Topping:

  • 2 ½ dl Aito oat for whipping
  • 1 ½ dl rårörda lingon
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk strösocker

Garnering:

  • Färska lingon eller rårörda tinade lingon
  • Krossade polkakarameller

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft, olja in och bröa en springform med kanelsocker.
  • Vispa ihop ägg, olja och socker i en bunke.
  • Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten. Rör försiktigt tills allt är välblandat.
  • Vänd försiktigt ner lingonsylt och Oat Cuisine, blanda väl och häll ner i formen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter, låt svalna upp å ner på ett bakplåtspapper. Annars fastnar kakan lätt i underlaget.
  • Vispa Aito oat for whipping med socker och vaniljsocker, vänd i lingonsylten och rör tills du har en jämn kräm. Häll ner i en spritspåse med stor rund tyll.

Montering och garnering.

  • Lägg kakan på ett fat och spritsa ut rikligt med lingontoppingen, garnera med färska lingon och krossad polka. Njut av en laktosfri smarrig kaka som dom flesta kan äta, ett säkert kort!

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x