Mjuk pepparkaka med kaffeglasyr är en kaka som jag kommer baka ofta här hemma. Ni vet när hela familjen går och nallar en bit och vips så är den slut. Självklart är det kaffe i både smeten och glasyren. Kaffeglasyr alltså, vilken grej.
Ni vet ju sen tidigare att jag är en riktig kaffenörd så ingen skitkvalité på kaffet här inte. Pepparkaka funkar fint året om, det är otroligt mycket barndomsminnen som ploppar upp när jag äter det. Doften som sprider sig i hela huset och retas med grannarna. Älskart!
Mjuk pepparkaka med kaffeglasyr
Ingredienser
Mjuk pepparkaka med kaffeglasyr
Mjuk pepparkaka
- 150 g brynt smör
- 3 ägg
- 2 dl strösocker 180g
- 1 dl brunt farin 90g
- 4 dl vetemjöl 240g
- 3 msk kanel
- 2 tsk nystött kardemumma
- 1 tsk mald nejlika
- 2 tsk mald ingefära
- 1 tsk bikarbonat
- 150 gram turkisk youghurt gräddfil el, liknande fet yoghurt funkar fint med
- 1 dl lingonsylt
- ½ dl kallt kaffe
Rumsvarmt smör och vetemjöl till formen.
Kaffeglasyr
- 2 dl Florsocker 90 g
- Ca. 3 tsk kallt kaffe
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Pensla formen med smör och bröa med vetemjöl.
- Vispa upp ägg med strösocker och farinsocker i ca 3 – 5 minuter tills du har en luftig smet. Blanda alla torra ingredienser väl i en separat bunke, häll på smeten och tillsätt även kaffe, smör och yoghurt. Rör om tills du har en jämn smet, tillsätt lingonen och rör tills den är väl blandad. Häll ner smeten i formen och grädda i 25 – 30 minuter. Låt kakan svalna i formenca 10 minuter innan du vänder den upp och ner på ett fat.
- Rör ihop florsocker med kaffe tills du har en jämn glasyr. Ringla över glasyren när kakan svalnat. Garnera med oxalis eller varför inte krossade kaffebönor.
Kan man göra det här receptet glutenfritt? Tack på förhand
Jag har inga direkta mått att ge dig men ser inga problem med att byta ut mot mjölmix. Hoppas du testade och att den blev god 🙂 Linn