Go Back

Mjuk pepparkaka med kaffeglasyr

Ingredienser

Mjuk pepparkaka med kaffeglasyr

    Mjuk pepparkaka

    • 150 g brynt smör
    • 3 ägg
    • 2 dl strösocker 180g
    • 1 dl brunt farin 90g
    • 4 dl vetemjöl 240g
    • 3 msk kanel
    • 2 tsk nystött kardemumma
    • 1 tsk mald nejlika
    • 2 tsk mald ingefära
    • 1 tsk bikarbonat
    • 150 gram turkisk youghurt gräddfil el, liknande fet yoghurt funkar fint med
    • 1 dl lingonsylt
    • ½ dl kallt kaffe

    Rumsvarmt smör och vetemjöl till formen.

      Kaffeglasyr

      • 2 dl Florsocker 90 g
      • Ca. 3 tsk kallt kaffe

      Instruktioner

      Gör så här!

      • Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Pensla formen med smör och bröa med vetemjöl.
      • Vispa upp ägg med strösocker och farinsocker i ca 3 – 5 minuter tills du har en luftig smet. Blanda alla torra ingredienser väl i en separat bunke, häll på smeten och tillsätt även kaffe, smör och yoghurt. Rör om tills du har en jämn smet, tillsätt lingonen och rör tills den är väl blandad. Häll ner smeten i formen och grädda i 25 – 30 minuter. Låt kakan svalna i formenca 10 minuter innan du vänder den upp och ner på ett fat.
      • Rör ihop florsocker med kaffe tills du har en jämn glasyr. Ringla över glasyren när kakan svalnat. Garnera med oxalis eller varför inte krossade kaffebönor.