Rårakor är ett säkert kort när du vill bjuda på något lite festligare, gärna till ett glas fint bubbel! Frasig smörig potatis med syrlig smetana och sen sältan från löjrommen. Vilket fint giftermål det är! Om du sen drar på svartpeppar, rödlök och citron, ja då är du i himmelriket på nolltid. Jag gör ofta råraka när jag inte vet vad vi skall äta på helgen, potatis finns för det mesta hemma och toppingen kan du variera såklart!
Har du inte tillgång till löjrom så funkar sikrom eller röd tångkaviar minst lika bra. Vill du göra en vegetarisk variant ja då byter du ut löjrom mot kapris.
Lyxiga rårakor med löjrom & smetana
Ingredienser
Lyxiga rårakor med löjrom & smetana
- 4 st förrätter
Råraka
- 600 g fast potatis
- 1-2 tsk salt
- Svartpeppar efter smak
- Smör och olivolja till stekning
Tillbehör
- 2 dl smetana
- 1 finhackad rödlök
- 150-200 g löjrom
- Färsk dill
- Citronklyftor
- Nymalen svartpeppar
Instruktioner
Gör så här!
- Skala och riv potatisen på det grövsta, lägg i en bunke och salta. Låt stå i minst 5 minuter så vätskan släpper ur potatisen. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör och lite olja, krama ur vätskan ur en liten näve potatis i taget. Placera den urkramade potatisen i pannan, peppra och tryck till lite, stek i ca 4-5 min på varje sida. Tillsätt mer smör om pannan blir torr.
- Servera direkt och garnera med smetana, löjrom och finhackad rödlök. Dra över lite nymalen svartpeppar, färsk dill och pressa över citron. Servera och njut!
Använder du inlagd kapris eller friterar du den? Hur gör du det i så fall?
Hej! Ja inlagda mellanstora kapris och friterar i 170 grader varm olja i en kastrull. Lycka till!