Påsk, Bakelser, Tårtor

Vallmorulltårta med mango

0 röster

Vallmorulltårta med mango är fluffig, syrlig, söt och alldeles underbar. Gud vilken käck text, sorry! Rulltårtan är asgod, okej?

För att få den fina utsidan behöver du vända botten två gånger så du får den bakade sidan uppåt innan du fyller och rullar. Jag tycker den blir finare när man ser den blå vallmon tydligt, lite mer elegant.

Mango curd är len, söt och syrlig vilket är så gott ihop med färskostkräm samt blå vallmo och citronbottnar. Lite extra fint skurna bitar mango som poppar upp lite här och var. En perfekt rullis helt enkelt!

Vallmorulltårta med mango

Portioner 12 bitar

Ingredienser

Vallmorulltårta

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • ½ dl mjölk
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ msk vaniljsocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • Rivet skal från 1 citron
  • 3 msk blå vallmo

Mangocurd med lime – det kommer bli mangocurd över

  • 250 g fryst mango tinad
  • 1 lime rivet skal och limejuice
  • ½ dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 50 g kallt smör i kuber

Färskostkräm

  • 150 g färskost
  • 1 dl vispgrädde 100g
  • ½ dl florsocker
  • ½ tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 1 – 2 dl tinade mangokuber

Instruktioner

Gör så här!

  • Tina och mixa mangon tills den är helt slät. Häll ner mangopurén med socker och limejuice samt rivet limeskal i en kastrull och låt puttra tills sockret smält helt.
  • Ställ av från plattan och vispa ner äggulorna, ställ tillbaka på värmen och rör hela tiden på låg värme tills curden tjocknat eller kommit upp i 83 grader. Sila ner i en ren bunke och tillsätt smöret, rör ihop tills du har en blank härlig curd. Du kan också mixa i smöret med mixerstav. Häll ner i en ren tätslutande glasburk, ställ i kylen minst 2 timmar helst över natten.
  • Sätt ugnen på 225 grader varmluft (250 grader vanlig), klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Vispa ägg och strösocker vitt och rejält fluffigt i minst 5 minuter med elvisp. Vänd ner mjölken, finrivet citronskal och sikta i de torra ingredienserna samt tillsätt vallmofrön. Vänd om försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  • Bred ut smeten jämnt på plåten och grädda i ugnen, ca 4 – 5 minuter.
  • Lägg ut ett bakplåtspapper på bänken och vänd upp bottnen på pappret. Drag försiktigt bort bakplåtspapperet från tårtbotten och vänd över ännu en gång på ett nytt bakplåtspapper, så du får den bakade sidan uppåt. Låt kakan svalna under en bakduk.
  • Vispa ihop ingredienserna till färskostkrämen, förvara inplastad i kylen tills montering.
  • Tina och dela mangokuberna i ca fyra bitar.
  • Bred först ut färskostkrämen på bottnen sen mangocurd, fördela ut mangokuberna och rulla ihop till en tight rulle, se till att få skarven (verket) underst. Lägg in i kylen om du inte skall servera direkt. Skär så stora bitar du vill ha och njut.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x