Brownie, Choklad, Påsk

Brownie med choklad och salt kola

0 röster
In i kakhålet med dig

Brownie med choklad och salt kola blev orimligt god! Smack på med lättvispad grädde och du kommer inte kunna sluta äta. Inget fel i det dock!

Har du ingen hjärtformad form kan du ta en vanlig springform, 20-24cm.

Ni vet när man dras till kylskåpet och bara ”råkar” ha en sked i handen, vips så är hela skiten slut. När jag gör en sån här vinnande kombo vet jag oftast innan exakt hur god den kommer bli. Det här var inget undantag.

Brownie fullknökad med choklad både i och på, seg härlig salt kola med extra flingsalt och sen ös på med lättvispad grädde. Lite halleluja på den va? Sinnessjukt gott om jag ödmjukt får säga det själv!

Brownie med choklad och salt kola.

Ingredienser

Brownie:

  • 200 g smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 2 dl brunt farin 160g
  • 2 st stora ägg 110g
  • 1 1/2 dl Vetemjöl 90g
  • ½ tsk salt
  • 1 1/2 dl kakao 60g
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g mörk choklad hackad i bitar el. pellets
  • Om du vill är det nice att ha lite extra choklad på kakan efter gräddning

Salt kolatopping

  • 1 dl farin strö 80g
  • 1 dl strösocker 90g
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 dl ljus sirap 140g
  • ½ tsk flingsalt + till garnering

Servera med lättvispad grädde

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite.
    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä botten på en hjärtformad springform med bakplåtspapper. (funkar med en ”vanlig” springform ca 20 – 24cm)
    • Vispa ihop smöret med socker och ägg i en bunke för hand.
    • Sikta i de torra ingredienserna i äggsmeten och rör ihop till en jämn smet. Vänd ner chokladen tills du har en jämn smet.
    • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20 – 25 minuter. Den skall kännas lite lös i mitten men fast runt kanten. Om du vill ha extra choklad, strö över Låt svalna i formen och ställ i kylen ca 2 timmar, helst över natten.
    • Koka upp kolan efter att din brownie varit i kylen.
    • Häll ner alla ingredienser utom saltet i en kastrull och låt koka upp utan lock. Sjud på medelvärme tills kolan når 123 – 124 grader, rör om då och då med en värmetålig slickepott. Detta tar en stund, inte stressa så inte storkoka eller röra för mycket. Ta av från plattan och rör ner saltet försiktigt. Häll över kolan på brownien, spara en kant runt kakan och strö över flingsalt. Servera med lättvispad grädde.
    • Du kan absolut förvara kakan i kylen, tänk då på att ta ut den i god tid innan servering eftersom kolan stelnar lite i kylen.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    2 Comments
    äldsta
    nyaste mest röstade
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kenneth Andersson
    Kenneth Andersson
    4 månader sedan

    Ska man inte smälta chokladen innan man rör ner den i smeten?

    2
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x