Bröd, Frukost, Mellanmål

Långpannebröd med morot, äpple och aprikoser.

0 röster

Vilket härligt bröd detta blev, saftigt av morot och äpple med lite sötma från aprikoserna och en djupare smak av rågmjölet. Otroligt gott! Degen är ganska lös men det är värt lite klet på fingrarna då det blir så här gott. Aprikoserna fick hänga på i degen för jag tyckte de matchade morötterna så fint! Löjligt kanske men det är ofta jag tänker i färg när jag sätter ihop olika smaker. Jag tror helt enkelt dom är bättre polare med varandra än t.ex morot och någon grön rackare. Logiskt?

Spana in fluffet! Fullpackad med godsaker.

Nästa gång skall jag testa att göra två limpor av degen och tillsätta nötter eller kanske olika frön? Brödet passar lika bra till en god frukost som brytbröd till soppa.

Mums!

Långpannebröd med morot, äpple & aprikoser.

En luftig dröm på en plåt, saftigt och enkelt bröd som passar till det mesta. Om du vill minska jästen så tänk på att lägga på jästiden, kanske trycka ut degen i en plåt och ställa kallt över natten för att grädda på morgonen? Då räcker 25g jäst. 
Måltid Fika
Total tid 1 timme 30 minuter
Portioner 24 skurna bröd / 1 plåt

Ingredienser

  • 50 g jäst 1 pkt
  • 2 1/2 dl mjölk 250g
  • 2 1/2 dl vatten 250g
  • 1/2 dl rapsolja 50g
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 100 g rivna morötter ca 1 stor
  • 100 g rivet äpple ca 1 äpple
  • 1 dl torkade aprikoser 50g
  • 9 dl vetemjöl ca 540g
  • 2 dl rågsikt ca 160g

Instruktioner

Gör så här!

  • Värm mjölk och vatten till 37°(fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet, häll på resten av vätskan. 
  • Blanda i resterande ingredienser men spara lite av vetemjölet så inte degen blir torr, samt lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, detta tar ungefär 10 minuter i bakmaskin. Plasta bunken med deg och jäs i 30 minuter. 
  • Sätt ugnen på 220 grader varmluft. 
  • Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda ihop degen lite lätt, den skall vara lös och lite svårflörtad att forma. Flytta över degen på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut den så den täcker hela plåten. 
  • Skär 24 bitar (6×4) med mjölad kniv eller pizzaslicer, nagga ordentlig och jäs i 30 minuter. 
  • Strö över lite frön om du gillar det och grädda i 15-20 minuter i mitten av ugnen. Flytta över hela brödet på ett galler för att svalna, täck med bakduk.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Emma Håkansson
Emma Håkansson
1 år sedan

Provade du att göra två limpor med nötter och frön? Hur blev det?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x