desserter,  Mjuka kakor

Kladdkaka med rödavinbär, vit choklad & svartvinbärsbladsocker.

Äntligen har vi en buske fullproppad med mogna röda vinbär! Jag kom äntligen hem efter att flängt runt i ca 2 veckor, så det var en fröjd att se alla dessa röda syrliga bär i trädgården. Självklart ville jag baka direkt!

Men först slängde jag ihop ett svartvinbärsbladsocker till att smaksätta kladdkakan med. Resten frös jag i en tätslutande burk. Tänk på att det bara är bladen till just svarta vinbär som funkar att göra socker på. https://saltsomsocker.se/svartvinbarsbladsocker/

Min minste hade feber så han ville ha en kaka bakad bara till honom, men han valde tillslut att dela med sig. Men det var väldigt viktigt att poängtera att den var bakad bara till honom. Zzzzzz….

Kakan blir såklart supergod även med ”bara” vanligt socker. Servera kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass, men det skulle verkligen vara gott med någon syrlig mascarponekräm. Måste testa det innan kakan tar slut, det ligger en redig bit i kylen och väntar på mig. Kram på er jag måste gå till affären och handla mascarpone nu. Ciao!

Total tid 45 minuter
Antal/Portioner 10 bitar

Ingredienser

Kladdkaka

  • 3 st rumstempererade ägg ca 160g
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 dl svartvinbärsbladsocker 90g
  • 150 g smör
  • 200 g hackad vit choklad
  • 2 dl vetemjöl 120g
  • 2 tsk vaniljsocker ca 7g
  • 1/2 tsk salt ca 3g
  • 1 st zest från 1 citron
  • ca 2 dl röda vinbär 100g
  • smör & kokos till formen
  • svartvinbärssocker att strö över kakan
  • 3 dl vispgrädde till servering 300g
  • 1 tsk vaniljsocker eller frön från 1/2 vaniljstång
  • 1 tsk strösocker

Instruktioner

Kladdkaka, gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä botten på en springform (ca 24cm) med bakplåtspapper. Smörj med smör och bröa formen med kokos. 
  • Häll i den hackade vita chokladen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll över chokladen, rör ihop.   
  • Vispa ihop ägg, socker och salt lite lätt i en stor bunke och blanda i chokladsmeten.
    Sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och vänd försiktigt till en fin smet.
  • Riv i citronzest och häll ner smeten i formen. Strö över rikligt med röda vinbär, strö även lite extra svartvinbärsbladsocker över för extra smak.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Kakan skall vara lite dallrig i mitten. Ta ut och låt svalna helt innan servering, kakan blir extra god efter ett par timmar i kylen. Kladdig men seg. 
  • Servera med lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker och socker. Njut!

2 Kommentarer

Lämna ett svar till Linn Utbult Avbryt svar