
Frasiga baguetter med alla frön jag hade i stort sett, självklart lite flingsalt på toppen också. Jag vill säga att dom smakade lite som ”birks” ni vet dom danska frallorna med massa smör och blå vallmo. Baguetter är verkligen inte svårt att göra, jag vrider dom och sen skär jag djupa snitt med en brödkniv. Jag tycker det är enklare än att snitta med rakblad.

Vattenflaska är topp att ha när du skall ösa på med frön, du vill ju helst att dom fäster på baguetterna och inte bara sprider sig på plåten, så lite vatten innan får fröna på plats. På tal om plåtar.. du ”villhöver” köpa en baguetteplåt. Det blir väldigt mycket bättre, snyggare och så sjukt tillfredställande när dom ser så där proffsiga ut. Här har du en bra baguetteplåt!
Degen då? Hur vet du att den är klar? Ett säkert kort är att låta degen jobba i köksassistent minst 10 minuter, helst längre. När degen är blank börjar jag göra glutentest, jag tar en bit av degen och drar försiktigt i den för att se om jag får ett glutenfönster. Degbiten skall då hålla ihop, inte gå sönder och du skall nästan kunna se igenom den. Där av namnet glutenfönster. Går den sönder så vet du att degen behöver jobbas mer! Ja jag är sämst på att förklara, tur jag har en reel du kan kolla in på min Instagram @linnutbult så kanske du fattar.
Frasiga baguetter
Ingredienser
Ingredienser
- 5 dl rumsvarmt vatten 500g (kallt vatten är kanon om du har mer tid, lägg till 1 timma på första jäsningen i så fall)
- 25 färsk jäst
- 1/2 dl honung 60g
- 1 msk salt ca 20g
- 11 dl vetemjöl 660g
- 2 dl durumvete 130g
Topping
- Ca 2 dl blandade frön tex. blåvallmo vita och svarta sesamfrön, solroskärnor, pumpafrön.
- Några nypor flingsalt
Bra att ha
- Baguetteplåtar
- Sprayflaska för vatten
Instruktioner
Gör så här!
- Rör ihop vatten och jäst i bunken till din köksassistent eller en bakbunke. Tillsätt honung, durumvete och drygt hälften av vetemjöl. Kör på låg hastighet tills du fått en jämn kletig deg, tillsätt salt och tillsätt mjöl tills du fått en deg som är fast men inte torr. Arbeta degen i ca 10 – 15 minuter till du har en glansig deg, gör ett glutenfönster för att se om den är klar. (Läs i texten ovan) Plasta in bunken och låt degen jäsa i 1 timma.
- Häll ut degen på mjölat bakbord utan att knåda degen. Dela degen i 8st lika stora degbitar. Forma avlånga baguetter, vrid sedan några ”varv” och tryck till lite extra i kanterna så du får smala avslut. Placera på baguetteplåtar eller på vanliga plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
- Sätt ugnen på 275 grader varmluft.
- Skär snitt med ett rakblad eller brödkniv på snedden över baguetterna. Spraya på vatten och strö över frön och salt. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 230 grader (250 grader över/under). Grädda baguetterna i ca 15 – 18 minuter eller tills dom fått fin färg. Låt baguetterna vila minst 10 minuter innan du skär upp dom.
Tips!
- För extra frasiga baguetter kan du slänga in några isbitar i botten av ugnen eller på en plåt längst ner i ugnen när du ställer in baguetterna. Stäng luckan direkt. Har du inte durumvete så byter du ut det mot valfritt mjöl, alternativt tar du bara vetemjöl.