
Filmjölkslimpa med morot, nötter & frukt.
Visst är det gott med dessa filmjölksbröd? Plus att det är perfekt att tömma halvfulla påsar med nötter och frön i smeten, jag blandar nötter hejvilt. Detsamma gäller torkad frukt, släng i det du har, kanske aprikoser, russin eller tranbär?

Brödet passar till både sött och salt pålägg, bär eller grönsaker. Recept på dessa vackra och goda mackor kommer inom kort.
Antal/Portioner 1 limpa
Ingredienser
Filmjölksbröd med morot
- Ca 2 ¼ dl blandade nötter 200g pistagenötter, hasselnötter, mandel, valnötter
- 1 ½ dl torkad frukt gula aprikoser och russin
- 2 dl grovmalt rågmjöl 120g
- 4 dl vetemjöl 240g
- ½ dl havregryn 20g
- 5 dl filmjölk 500g
- 1 tsk bikarbonat 5g
- ½ tsk gurkmeja
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma mortlad
- 1 dl ljus sirap 140g
- 1 ½ tsk salt 10g
- 2 dl riven morot
Garnering
- Havregryn
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä en brödform med bakplåtspapper. Blanda nötter, mjöl och havregryn i en stor bunke. Tillsätt fil och resten av ingredienserna, rör om tills du har en jämn ganska tjock smet. Häll ner smeten i formen och strö över havregryn. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-75 minuter, täck med ugnsfolie sista 15 minuter om brödet blir för mörkt. Låt svalna helt innan du skär upp brödet.