Visst är det gott med dessa filmjölksbröd? Plus att det är perfekt att tömma halvfulla påsar med nötter och frön i smeten, jag blandar nötter hejvilt. Detsamma gäller torkad frukt, släng i det du har, kanske aprikoser, russin eller tranbär?
Brödet passar till både sött och salt pålägg, bär eller grönsaker. Recept på dessa vackra och goda mackor kommer inom kort.
Filmjölksbröd med morot
Ingredienser
Filmjölksbröd med morot
- Ca 2 ¼ dl blandade nötter 200g pistagenötter, hasselnötter, mandel, valnötter
- 1 ½ dl torkad frukt gula aprikoser och russin
- 2 dl grovmalt rågmjöl 120g
- 4 dl vetemjöl 240g
- ½ dl havregryn 20g
- 5 dl filmjölk 500g
- 1 tsk bikarbonat 5g
- ½ tsk gurkmeja
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma mortlad
- 1 dl ljus sirap 140g
- 1 ½ tsk salt 10g
- 2 dl riven morot
Garnering
- Havregryn
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä en brödform med bakplåtspapper. Blanda nötter, mjöl och havregryn i en stor bunke. Tillsätt fil och resten av ingredienserna, rör om tills du har en jämn ganska tjock smet. Häll ner smeten i formen och strö över havregryn. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-75 minuter, täck med ugnsfolie sista 15 minuter om brödet blir för mörkt. Låt svalna helt innan du skär upp brödet.