Bakelser, Desserter, Nyårsrecept

Brynt mandelkaka med citrus och vispad vaniljcrème fraiche

0 röster

En enkel nyårsdessert som heter duga och som du kan förbereda dagen innan. Brynt mandelkaka med citrus blev orimligt god, den bara rörs ihop så den blir ganska fast i konsistensen. Ingen fluffig kaka och det passar väldigt bra till den vispade vaniljcrème fraichen.

Har du testat att vispa crème fraiche? Lite av ett partytrick. Viktigt att den är kylskåpskall när du skall vispa den. Smaka av med florsocker, det får inte bli för sött för det är ju syrligheten vi vill åt här. Jag skedade med en gammaldags glasskopa. Ni vet en sån dom använder i glasskiosken. Rostad vit choklad på toppen är alltid rätt. Formen på kakan kan du ju variera, perfekt att stansa ut rundlar med en pepparkaksform. Det blir kaka över, men det är väl ett härligt lyxproblem va?

Brynt mandelkaka med vispad vaniljcrème fraiche

Brynt mandelkaka med vispad vaniljcrème fraiche 
Portioner 6 st desserter

Ingredienser

Brynt mandelkaka med vispad vaniljcrème fraiche

  • 6 st desserter

Brynt mandelkaka

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker 180g
  • 2 dl mandelmjöl ca 100g
  • 1 dl vetemjöl 60g
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 4-5 st äggvitor 170g
  • 1 st lime zest & juice
  • 1 +1 st citron zest från båda citronerna, juice från en

Vispad vaniljcrème fraiche

  • 3 dl crème fraiche
  • ½ vaniljstång 2 tsk vaniljpasta eller (2 tsk vaniljsocker)
  • 1 msk florsocker

Rostad vit choklad

  • 100 g hackad vit choklad

Garnering

  • Hasselnötter
  • Rivet citronskal
  • Röd oxalis

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft och fodra en fyrkantig form med bakplåtspapper. Brynt smöret brunt och nötigt på medelvärme, ställ av och låt svalna lite. Finriv skalet från två citroner och en lime ner i smöret. Tillsätt även lime och citronjuice. Blanda alla torra ingredienser med det avsvalnade citrussmöret och tillsätt äggvitan. Blanda med slickepott och häll smeten i formen, grädda i ca 20-25 minuter. Låt svalna och ställ sen gärna i kylen, lättare att skära skarpare kanter då.
  • Hacka den vita chokladen eller riv den grovt och strö ut den på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 5 minuter. Håll koll ordentligt, för när det börjar bli klart går det fort och det blir lätt bränt. Chokladen ska få en gyllenbrun färg. Mosa ihop på plåten och låt sen svalna helt.
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa upp kylskåpskall crème fraiche med elvisp, tillsätt vanilj och florsocker, vispa tills du har en jämn fast kräm. (Inte övervispa) Ställ i kylen tills montering.

Montering & garnering

  • Skär sex stycken kuber av mandelkakan (ca 4 cm) och lägg upp på ett fat. Skeda upp den vispade crème fraichen. Garnera med rostad vit choklad och riv över lite citronskal. Sista piffet är en liten hasselnöt som garnering.
    Tips! Det blir mer kaka än 6 bitar, perfekt att dela upp och frysa med bakplåtspapper emellan.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
3 år sedan

Ser jättefint ut!
Hur stor form använde du?

Linn Utbult
Reply to  Maja
3 år sedan

Hej och tack! Ca 20-25 cm. Men tänk att smeten skall vara ca 2cm hög i formen 🙂 //Linn

Liselott Björk
Liselott Björk
7 månader sedan

Vispar du äggvitan innan den går ner i smeten?

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x