Snurrade sesamkolor med citron kommer från det här receptet. Så du följer det receptet och sen skär du bara mindre kolor som du snurrar. Men bilderna blev så fina att det får bli ett eget inlägg. Visst?
ÄSCH du får receptet även här..
Sesamkola med citron
Ingredienser
Sesamkola
- 150 g smör
- 3 dl vispgrädde 300g
- 4 dl strösocker 360g
- 2 dl sirap 280
- 2 rejäla nypor salt
- 1 dl rostade sesamfrön ca 50g (+ lite vatten, ca 2 tsk)
- 1 st citron endast rivet skal
Garnering
- Rostade sesamfrön
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft och klä en ugnsplåt med bakplåtspapper, häll ut sesamfrön och lite vatten, blanda runt och grädda i några minuter (ca 4 – 5) tills dom fått fin gyllenbrun färg.
- Klä en brödform med bakplåtspapper.
- Lägg alla ingredienser utom sesamfrön och citronzest i en stor kastrull och låt koka upp, rör om hela tiden med en värmetålig slickepott. Sjud på medelvärme tills kolan är uppe i 124 grader, rör om då och då, inte stressa detta utan låt det ta sin tid. Du kan också göra kultestet om du inte har en termometer. När kolan kokat klart rör du ner sesamfrön och citronzest.
- Häll över kolan i formen och strö över lite mer sesamfrön.
- Låt kolan stå i rumstemperatur och stelna över natten. Skär upp kolan med en riktigt vass kniv, för perfekta snitt kan du värma kniven innan under rinnande varmt vatten. Såklart behöver du torka av kniven innan du skär den.