Snurrade saffransbullar med glöggrussin & tosca är ingen tråkig bulle vill jag lova! Gillar du inte russin.. ja men då får du scrolla vidare!
Får jag ödmjukt säga att det här är en av de vackraste bullar jag har bakat? Såklart är det söta, saftiga Kaliforniska russin i fyllningen. Jag lät russinen dra i lite glögg för att få in ännu mer julsmak. En fullträff ihop med saffransbullen! Väldigt ödmjukt jag vet, men när jag får till det så här bra är det lätt att få hybris.
Det är faktiskt väldigt enkelt att göra dessa fina bullar, se bara till att skaffa en pizzaslicer så blir det plättlätt!
Om det är någon tid på året då just russin får ta mer plats så är det kring jul och för en russinälskare som mig värmer det lite extra!
Snurrade saffransbullar med russinfyllning & tosca.
Ingredienser
- Ca 40 bullar
Saffransdeg
- 50 g jäst
- 5 dl rumsvarm mjölk 3%, 500g
- 1 g saffran 2pkt
- 2 dl strösocker 180g
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 ägg
- Ca 1 kg vetemjöl ca 16 dl
- 1 tsk salt
Fyllning
- ½ dl glögg (julmust går lika bra)
- 2 dl russin
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 ½ tsk nymalen kardemumma
- 1 ½ dl brunt farinsocker 130g
- 2 nypor flingsalt
- 1 msk vetemjöl
Tosca
- 100 g smör
- 1 dl strösocker 90g
- ½ dl ljus sirap 70g
- 2 ½ msk vetemjöl ca 25g
- 2 msk mjölk 30g
- 2 dl blandade hackade nötter 120g (Valnötter, pekannötter & hasselnötter)
- 2 nypor flingsalt
Pensling
- 2 ägg
- 2 msk mjölk
- 2 nypor fint salt
Instruktioner
Gör så här!
- Hacka russinen, lägg i en skål och häll på glöggen, låt stå minst 15 minuter och dra.
- Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Häll i resten av ingredienserna förutom saltet men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin ca 5 minuter, tillsätt salt och kör degen ca 5 – 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
- Rör under tiden ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke med slickepott.
- Kavla direkt ut degen till en stor rektangel, bred ut fyllningen jämnt över degen. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra sidan, kavla över lite lätt så du får en jämn deg att skära remsor i.
- Skär remsor, ca 2 cm breda och skär sen ett till snitt i mitten på varje remsa, perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa mot bänken och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen, lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper med mellanrum. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar, till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Smält smöret till toscan och tillsätt socker, sirap, vetemjöl och mjölk vispa ihop, låt koka upp. Sänk värmen och sjud några minuter. Ta av från plattan och tillsätt hackade nötter och flingsalt, rör om.
- Vispa upp ägg, mjölk och salt lite lätt, pensla bullarna noggrant.
- Tryck till mitt i bullen med en sked och klicka på tosca i hålan, grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 – 10 minuter.
- Servera med ett stort glas kall mjölk.
Bakar detta recept för andra gången i år. Dessa saffransbullar är vansinnigt goda!!
Men alltså blir så glad för det här!
Linn