(ett samarbete med Ankarsrum)
Ännu en kaka av övermogna bananer, toppad med kondenserad mjölk och salta jordnötter. Självklart har jag brynt smöret då jag faktiskt älskar det! Besatt kanske till och med? Flingsaltet och jordnötterna blev en riktig succé för smaken och texturen. Saftig är bara förnamnet. Jag ”bröar” formen med socker då jag tycker det blir så där härligt krispigt och mer smak på kakan då.
Jag tog fram receptet till Ankarsrum, min trogna ankarsrumassisten hittar ni här, självklart mattsvart. https://www.ankarsrum.com/se/produkt/assistent-original-black-b/
Banankaka med brynt smör
Ingredienser
Banankaka
- 150 g smör
- 1/2 dl kallt kaffe 50g
- 2 st stora ägg
- 2 1/2 dl strösocker 225g
- 3 st mogna bananer
- 4 dl vetemjöl 240g
- 1 tsk vaniljsocker 5g
- 1 tsk bikarbonat 5g
- 2 tsk bakpulver 10g
- 1/2 tsk salt
Garnering
- 1 st burk kondenserad mjölk (dulce de leche)
- 1 dl salta jordnötter
- 1-2 tsk flingsalt
Instruktioner
Banankaka, gör så här!
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft och bröa din bakform med smör och strösocker.
- Bryn smöret i en kastrull tills det är sådär härligt nötbrunt och tillsätt kaffet, ställ åt sidan och låt svalna lite.
- Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och vitt.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke och häll i detta i äggsmeten ihop med dom mosade bananerna och det brynta smöret. Rör om till du har en jämn smet.
- Häll i smeten i formen och grädda i ca 45 minuter mitt i ugnen. Låt svalna i formen.
Montering och garnering!
- Vispa upp den kondenserade mjölken i en bunke så den blir jämn och fin utan klumpar. Lägg banankakan på ett fat och bred ut den kondenserade mjölken på toppen av kakan, låt det rinna ner längst kanten och toppa rikligt med jordnötter samt flingsalt. Det piggar alltid upp att garnera med färska blommor.