Tänk att det redan är Lucia? Vart tog tiden vägen? Här kommer en saftig saffranskaka toppad med dulche leche, grädde och syrliga lingon. Vilken magisk kombination. Helt omöjligt att bara ta en bit, omöjligt!
Så om jag bara får baka en kaka till jul så blir det nog den här? Varför jag nu bara skulle få baka en kaka är högst oklart!
Saffranskaka med dulche leche och syrliga lingon.
Ingredienser
Saffranskaka:
- 150 g smält smör
- Ca 1 g saffran 2 paket
- 1 tsk mald ingefära
- 3 st stora ägg ca 180g
- 3 dl strösocker 270g
- 1 msk vaniljsocker
- 3 dl vetemjöl 180g
- 1 ½ tsk bakpulver 7g
- 1 nypa salt
- ¾ dl kall mjölk 75g
Till formen:
- 1-2 msk neutral olja
- 1 dl kokosflingor
Garnering:
- ¾ burk dulche leche ca 150g
- 2-3 dl vispgrädde
- ½ tsk vaniljsocker
- 1 dl hyvlad mandel helst rostad i stekpanna
- 1 dl tinade frysta lingon
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Klä botten på en springform ( ca 24 cm, med löstagbar kanmed bakplåtspapper, smöra och bröa formen med kokosflingor.
- Smält smöret och tillsätt saffran och ingefära, låt svalna.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt, minst fem minuter med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en egen bunke. Sikta ner detta i äggsmeten och tillsätt mjölken och smöret. Blanda till en jämn smet, rör försiktigt med slickepott.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna upp å ned i formen på ett bakplåtspapper. Låt svalna helt
- Lägg kakan på ett fint fat och bred ut ett rejält lager med dulche leche. Vispa grädden med en nypa vaniljsocker, lättvispat såklart. Bred på grädden och garnera med mandelflagor och lingon.