Skriv ut
Antal/Portioner 14 bitar

Ingredienser

Saffranskaka:

  • 150 g smält smör
  • Ca 1 g saffran 2 paket
  • 1 tsk mald ingefära
  • 3 st stora ägg ca 180g
  • 3 dl strösocker 270g
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl 180g
  • 1 ½ tsk bakpulver 7g
  • 1 nypa salt
  • ¾ dl kall mjölk 75g

Till formen:

  • 1-2 msk neutral olja
  • 1 dl kokosflingor

Garnering:

  • ¾ burk dulche leche ca 150g
  • 2-3 dl vispgrädde
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 dl hyvlad mandel helst rostad i stekpanna
  • 1 dl tinade frysta lingon

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Klä botten på en springform ( ca 24 cm, med löstagbar kanmed bakplåtspapper, smöra och bröa formen med kokosflingor.
  • Smält smöret och tillsätt saffran och ingefära, låt svalna.
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt, minst fem minuter med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en egen bunke. Sikta ner detta i äggsmeten och tillsätt mjölken och smöret. Blanda till en jämn smet, rör försiktigt med slickepott.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna upp å ned i formen på ett bakplåtspapper. Låt svalna helt
  • Lägg kakan på ett fint fat och bred ut ett rejält lager med dulche leche. Vispa grädden med en nypa vaniljsocker, lättvispat såklart. Bred på grädden och garnera med mandelflagor och lingon.