Pumpakladdkaka med messsmörfrosting och hjortron.
Ingredienser
Pumpakladdkaka med messsmörfrosting och hjortron.
Kladdkaka
- 150 g riven pumpa butternut
- 200 g brynt smör
- 4 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl brunt farinsocker
- 1 dl strösocker
- 1 tsk nystött kardemumma
- 2 tsk malen kanel
- ½ tsk malen ingefära
- 1 rejäl nypa malen nejlika går att utesluta
- 1 nypa salt
- ½ dl hackade pekannötter + 3 msk att strö över kakan innan gräddning
Frosting
- 150 g färskost philladelfia
- 100 g messmör
- 75 g rumsvarmt smör
- 1 dl florsocker
- 2 - 3 msk citronjuice
Garnering
- 1 dl Hjortronsylt
- 1 näve hackade pekannötter
- oxalis
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader vanlig. Fodra en springform (22-24 cm) med bakplåtspapper.
- Bryn smöret i en kastrull och låt svalna lite, det skall bli nötbrunt.
- Skala och riv pumpa på det grövsta. Blanda alla ingredienser till kladdkakan försiktigt i en stor bunke, inte vispa utan rör med en slickepott tills du har en jämn smet. Häll smeten i formen, strö över lite extra hackade pekannötter och grädda i ca 20-25 minuter, kakan skall dallra när du tar ut den. Låt svala lite innan du ställer den i kylen minst 1 timma, helst över natten.
- Vispa upp smöret till din frosting i en bunke, tillsätt kylskåpskall färskost och messmör, vispa ihop tills den är klumpfri. Sikta i florsocker och vispa ihop försiktigt. Smaksätt med citronjuice. Häll ner din frosting i en spritspåse med stjärntyll (fransk).
Montering
- Placera kladdkakan på ett fat, spritsa på frostingen i valfritt mönster. Jag började runt kanten och spritsade mig mot mitten. Strö över pekannötter och skeda ut hjortronsylt, garnera med röd oxalis.