Jordgubbspannacotta med gelé & saltpeppriga maränger
Ingredienser
Jordgubbspannacotta med gelé & saltpeppriga maränger. 6 desserter
Salt & pepparmaränger
- 3-4 st äggvitor 100g
- 1 dl Dansukker Svenskt Strösocker 90g
- 2 dl Dansukker Florsocker 120g
- Flingsalt & svartpeppar efter smak
Jordgubbsgelé
- ¼ liter färska jordgubbar
- ½ dl jordgubbssaft
- ¾ dl vatten
- 1 dl Dansukker Gelésocker Multi
- ½ st urskrapad vaniljstång
Jordgubbspannacotta
- 500 g färska jordgubbar
- 2 msk Dansukker Svenskt Strösocker
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl Dansukker Gelésocker Multi
- 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
- 2 msk färskpressad citronjuice
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 80 grader varmluft, och klä två plåtar med bakplåtspapper.
- Vispa upp äggvitan tills den är ganska fast och tillsätt sockret i två omgångar, vispa ihop tills du har en härlig glansig maräng. Sikta i florsocker, ta lite i taget och blanda försiktigt tills du har en jämn maräng. Häll i marängen i en spritspåse med valfri tyll. Spritsa ut maränger på plåten, strö flingsalt och dra några varv med svartpepparkvarnen över marängerna. Grädda i ca 1 timma. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen för att torka ut ordentligt. Jag brukar låta marängerna stå i ugnen över natten.
- Hacka jordgubbarna till gelén och häll upp i botten på sex glas. Koka upp saft, urskrapad vaniljstång, vatten och gelésocker i låt sen koka i ca 30 sekunder. Fördela gelén över jordgubbarna och ställ i kylen för att stelna.
- Rensa och dela jordgubbarna, häll ner i en kastrull och koka upp med 2 msk strösocker om jordgubbarna är lite sura. Mixa med stavmixer och sila av jordgubbarna i en finmaskig sil. Häll tillbaka jordgubbspurén i kastrullen och koka upp med grädde, gelesocker multi, vaniljsocker och citronjuice. Låt koka upp och se till att det kokat i minst 30 sek. Låt svalna lite med rör ofta med silckepott. Häll pannacottan försiktigt på gelén och ställ i kylen för att stelna i ca 2 timmar. Garnera med färska jordgubbar och maränger. Njut!